On Yıl Önce Gezegeni Kurtarmak İçin 20 Hedef Belirlenmişti, Hepsi Kaçırıldı

0
Jonatan Pie/Unsplash

Birleşmiş Milletler’in dün aktardığına göre ülkeler, doğayı korumak ve Dünya’nın önemli biyolojik çeşitliliğini kurtarmak için on yıl önce kendi belirledikleri hedeflerin tümünü ıskalamak üzere.

İnsanlığın son elli yılda doğal dünya üzerinde oluşturduğu etkiler tam anlamıyla felaket oldu: WWF’nin beş gün önce yaptığı bir değerlendirmeye göre 1970’ten beri yabani hayvanların, kuşların ve balıkların yüzde 70’e yakını ortadan kayboldu.

Dünyadaki Yaban Hayatı Popülasyonları, Sadece 50 Yılda Üçte İkiden Fazla Azaldı

Geçen yıl BM’nin IPBES adlı biyoçeşitlilik kurulu, Dünya’daki doğal yaşam alanlarının dörtte üçünün insan kaynaklı faaliyetlerle ciddi şekilde aşınması yüzünden 1 milyon türün yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirterek uyarmıştı.

6’ncı Yok Oluş Olayı Devam Ederken, BM ‘Biyolojik Yok Oluş’ Konusunda Uyarıyor

2010 yılında BM’nin Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’ne üye 190 devlet, doğal dünyaya verilen zararın 2020 yılında sınırlandırılmasını amaçlayan bir mücadele planı taahhüt etmişti.

Bu 20 hedef, fosil yakıt ödeneklerini kademeli olarak azaltmaktan, doğal yaşam alanlarının kaybını sınırlamaya ve balık stoklarını korumaya kadar çeşitli taahhütleri kapsıyor.

Fakat dün yayımlanan son Küresel Biyoçeşitlilik Görünümü’nde (GBO) BM, bu hedeflerin bir tanesinin bile karşılanmayacağını söyledi.

Peter Scholten/Unsplash

IPBES sekreteri Anne Larigauderie, “Şu an sistematik bir şekilde, insan dışındaki tüm canlıları yok ediyoruz” diyor.

BM Genel Toplantısı ve doğa ile iklim diplomasisi açısından önemli olacak bir yılın öncesinde yapılan bu değerlendirmede, biyoçeşitlilik hedeflerinin hiçbirinin tamamen karşılanamayacağı ve bu durumun, “iklim değişikliğini ele alma çabalarını baltaladığı” belirtiliyor.

Patrick Galey/Fransa Haber Ajansı. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz