Günümüzde ormanlar ile diğer karasal ekosistemler, insanlığın meydana getirdiği CO2 kirliliğinin yüzde 30’unu emiyor. Fakat araştırmacıların söylediğine göre hızla ilerleyen küresel ısınma, bu doğal ‘yutakları’ onlarca yıl içerisinde karbon ‘kaynaklarına’ dönüştürebilir ve iklim değişimine karşı yapılan mücadelede başka ve korkutucu bir cephe açabilir.
İklim şüphecileri, CO2’yi sık sık “bitki besini” şeklinde tanımlıyor ve sera gazlarında artan yayılımların, bitkilerde meydana gelen devasa büyüme artışıyla dengeleneceğini ileri sürüyor.
Fakat yapılan yeni çalışma, (bölgeye ve türlere göre değişen) belli bir sıcaklık eşiğinin ötesinde, bitkilerin CO2 çekme kapasitesinin azaltığını gösteriyor.
Araştırmacıların bu hafta Science Advances bülteninde aktardığına göre küresel karasal ekosistemin yarısını oluşturan bitkiler, sera gazı yayılımlarında görülen mevcut gidişatlarda, yüzyılın sonu itibarıyla çektikleri karbondan daha hızlı biçimde karbon yayabilir.
Northern Arizona Üniversitesi’nde çalışan Katharyn Duffy’nin önderliğindeki bir araştırma takımının bulduğuna göre, en fazla CO2 barındıran ekosistemler (özellikle tropik ve kuzey ormanları), karbon emme kapasitelerinin yüzde 45’inden fazlasını yüzyılın ortasında kaybedebilir.
“Yükselen CO2 ile ilişkili beklenen sıcaklık artışları, karasal karbon giderimini azaltabilir” denilen çalışma modellemeye değil, 25 yıllık bir dönemde toplanan verilere dayanıyor.
Araştırmacıların uyarısına göre bu durumun hesaba katılamaması, Dünya’nın bitki örtüsünün küresel ısınmayı azaltmada oynayabileceği rolün “gayrisafi şekilde abartılmasına” yol açabilir.
Marlowe Hood/Fransa Haber Ajansı. Ç: O.