Otonom Traktör Konsepti Çiftçileri İşten Uzaklaştırıyor

1

casetractor

Traktörler tarımda devrim yarattı. Biz Populer Bilim’de bir asırdır traktörler hakkında yazıyoruz. Onlardan önce kullanılan evcil hayvanlar gibi traktörler de çiftçinin kullanabildiği tarım alanının genişlemesini sağladı. Ayrica traktörler tahılla değil benzin ile çalıştığından, tarımda katır veya at yerine traktör kullanmak hayvan yemi üretmek için kullanılan toprağın da başka ekinler için kullanılabilmesine olanak sağladı. İlk olarak 1920’lerde başlayan tarım devrimi günümüzde hala devam etmektedir. Ancak günümüzde insanlar tarafından sürülen traktörlerin yerini kendi kendini süren otonom traktörler almaktadır.

Case IH Agriculture’ in ürettiği Case IH Autonomous Concept Vehicle uzaktan kumanda, sensörler ve otonomi yardımıyla insansız olarak çalışıyor. Bu araç bir engel ile karşılaştığında çiftçiyi uyarıyor ve çiftçi aracı yoluna çıkan engelin dışına yönlendiriyor.

Bu araç otonom traktörlerin ilk örneği de değil. Şirketler 2011 yılından beri otonom traktörler geliştiriyolar. Autonomous Tractor Corporation çiftçilerin ellerinde bulunan traktörleri geliştirerek onları otonom araçlara dönüştürüyor. Case IH modeli tek başına bir devrim sayılmaz, sadece şirketin bu trendi takip eden en son modeli. Kendinden önceki bir çok mekanik tarım aleti gibi bu aracın da temel hedefi tarımın yapılış şeklini değiştirmek değil. Sadece tarlada çalışan çiftçileri makineleri yöneten çiftçilere dönüştürmeyi amaçlıyor.

 


Aybala Karaali

 

1 Yorum

  1. Popüler Tarımın yeniliklerinden olan otonom traktörler ve akıllı tarım ürünleri tarım işçiliğinde çalışan kesimi mutlaka etkileyecektir. Ancak üretici açısından bakıldığında bu durum oldukça karlı görünüyor. Bildiğiniz gibi yanlış lastik tercihinden tutunda tarlayı yanlış sürmeye, hasat makinelerinin kalibrasyonunu yanlış yapma, bıçak yüksekliğini yanlış ayarlamaya kadar bir çok faktör üreticinin cebinden ekstradan para çıkması ve istenilen verimin alınamaması anlamına geliyor. Tüm bunları bir arada düşündüğümüzde popüler tarım kültürünün yaygınlaşması mantıklı gibi duruyor. Ancak bu uygulama ülkemizde ciddi işsizlik sorunlarına neden olacaktır. Türkiye diğer Avrupa ülkelerinin aksine bireyler çiftçilik yapıyor. Yani tarımla uğraşan kesimin her yıl azalması tarım ürünlerinde de azalışa neden oluyor. Oysa Avrupa ülkelerinde tarımsal alan çoğunlukla sabit kalıyor ve çiftçilikle uğraşan kesim değişiyor. Bu açıdan onların çok etkilenmeyeceğini düşünüyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz