Palyaço Balığı Şeritlerini Nasıl Kazanıyor?

0
Fotoğraf: David Clode/Unsplash

Kayıp Balık Nemo filmiyle meşhur olan ve mercan kayalıklarında takılan karizmatik palyaço balığı, sahip olduğu şeritlerle hemen tanınabiliyor. Bilim insanlarının bar adını verdiği bu şeritler, palyaço balığı metamorfoz adı verilen bir süreçle larvadan yetişkinliğe geçerken ortaya çıkıyor. Fakat bu ayırıcı şeritlerin oluşma biçimi, uzun zamandır gizem olarak kalmış.

Şimdiyse yapılan yeni bir çalışma, bu beyaz barların oluşma hızının, palyaço balığının yaşadığı deniz anemonunun türüne bağlı olduğunu gösteriyor. Bilim insanları ayrıca metamorfozda anahtar bir rol oynayan tiroid hormonlarının, duox adı verilen bir genin faaliyetindeki değişimler yoluyla şeritlerin ortaya çıkış hızına da yön verdiğini keşfetmiş.

Okinava Bilim ve Teknoloji Enstitüsü Yüksek Lisans Üniversitesi’ndeki Deniz Eko-Ev-Gel Birimi’nin başındaki isim ve eş yazar Profesör Vincent Laudet, “Metamorfoz, palyaço balığı için önemli bir süreç” diyor. “Balıkların görünümünü ve içinde yaşadıkları ortamı değiştiriyor; çünkü palyaço balığı larvaları, açık denizde yaşamayı bırakıp resiflere yerleşiyorlar. Metamorfozun, konak deniz anemonuna bağlı olarak nasıl değiştiğini anlamak; balıkların bu farklı ortamlara nasıl uyum sağladıklarının yanında, iklim değişimi gibi diğer çevresel baskılardan nasıl etkileniyor olabileceklerine yönelik sorulara da cevap bulmamızı sağlayabilir.”

Fransa’daki Ada Araştırma ve Çevresel Gözlem Merkezi’nde (CRIOBE) çalışan bir araştırma takımı, üç gün önce PNAS bülteninde yayımlanan çalışmada ilk olarak, Papua Yeni Gine’nin Kimbe körfezinde yaşayan Amphiprion percula adlı palyaço balığı türünü incelemiş. Araştırmacılar daha sonra laboratuvarda, bu türün yakın akrabası olan Amphiprion ocellaris türüyle çalışmışlar.

Dani Ellenby/Okinava Bilim ve Teknoloji Enstitüsü Yüksek Lisans Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz