Parmak İzlerinin Nem Düzenleyici Mekanizması, Nesneleri Daha İyi Tutmayı Sağlıyor

0
Fotoğraf: NeiFo/Pixabay

İnsanların parmak izleri, kendi kendini düzenleyen bir nem işleyişine sahip. Bu işleyiş ise akıllı telefonumuzu düşürmeyi önlemeye yardımcı olmakla kalmıyor; aynı zamanda bilim insanlarının daha iyi protez uzuvlar, robotik cihazlar ve sanal gerçeklik ortamları geliştirmesine de yardımcı olma potansiyeli taşıyor.

Primatların (insanlar, maymunlar ve insansılar dahil) ellerinde ve ayaklarında, üst deride yer alan yükseltiler evrimleşmiş. Bu yükseltiler, vücutlarımızın başka hiçbir yerinde bulunmayan yoğunlukta ter bezi barındırıyor. Cilt neminin hassas şekilde düzenlenmesine olanak sağlayan bu durum, cisimlerin yerini değiştirirken daha yüksek seviyelerde tutma kabiliyeti sağlıyor.

Parmak izleri, pürüzsüz yüzeylerle temasta sürtünmenin artmasına yardımcı oluyor ve pürüzlü yüzeylerde tutuşu destekleyip, dokunsal hassasiyeti geliştiriyor. Parmak izlerinin nem düzenleyici mekanizması, cildin keratin katmanında mümkün olan en iyi su oranını temin ederek sürtünmeyi en yüksek seviyeye çıkarıyor.

Birmingham Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar, Güney Kore’deki araştırma kurumlarında çalışan ortaklarıyla birlikte elde ettikleri bulguları Pazartesi günü Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) bülteninde yayımlamışlar.

Birmingham Üniversitesi’nde Ürün Mühendisliği ve Üretim Profesörü olan eş yazar Mike Adams şöyle söylüyor: “Primatların elleri ve ayaklarında, üst deride bulunan yükseltiler evrimleşmiş. Parmak izi yükseltileri, katı cisimlerle temas esnasında tutuş ve hassas idare bakımından önem taşıyor. Dış kaynaklardan veya ter gözeneklerinden gelen nem seviyelerini düzenliyorlar. Bu sayede sürtünme en yüksek seviyeye çıkıyor ve ‘felaketvari’ kaymalardan kaçınıyor, akıllı telefonu sıkıca tutuyoruz.”

Birmingham Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz