Gündelik hayatta kullanılan plastikler, okyanusta geçirdikleri 20 yıldan fazla süre sonra bile parçalanmaya veya bozulmaya yönelik çok az işaret gösteriyor. Denizin derinliklerine batan bu sorunlu maddeyi inceleyen araştırmacılar, moral bozucu sonuçlarla karşılaşmış.
Araştırmacılar, Pasifik Okyanusu’nun doğusunda yüzeyin 4.150 metre altından çıkarılan iki plastik numunesini incelemiş ve plastiğin büyük bölümünün hâlâ ilk günkü gibi olduğunu; ayrıca plastiğin yüzeyinde büyüyen mikrobiyal toplulukları da etkilediğini bulmuşlar.
Okyanuslarda plastik bulmak zor olmasa da, plastiğin tarihini isabetli şekilde belirlemek zor olabilir. Bu sebeple söz konusu bulgular, plastiğin denize atıldığı zaman tam olarak ne kadar süre etrafta gezindiğini gösteren önemli bir uyarı niteliği taşıyor.
Araştırmacılar, yayınladıkları makalede şöyle yazıyor: “Mevcut çalışmanın sonuçları, bildiğimiz kadarıyla; denizin derinliklerindeki doğal çevre şartları altında yirmi yıldan fazla bir süre boyunca kalan plastiğin akıbeti ile ekolojik işlevini hatasız şekilde bir araya getiren ilk veri dizisi olma özelliğini taşıyor.”
David Nield/ScienceAlert. Ç: O.