Rahimde Maruz Kalınan Ufak Hava Kirliliği Parçacıkları, Okul Öncesindeki Astımla İlişkili

0
Kirli hava; diğer adıyla smog. iStock

American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine bülteninde yayımlanan yeni çalışmaya göre, hava kirliliği oluşturan ultra ince parçacıklara hamilelikleri sırasında yüksek oranda maruz kadınların çocuklarında astım görülme olasılığı daha yüksek. Astım ilk defa bu çalışmada, doğum öncesinde bu türden bir hava kirliliğine maruz kalmakla ilişkilendirilmiş. Boyutları sebebiyle bu ismin verildiği söz konusu kirlilik, Birleşik Devletler ve dünyanın pek çok ülkesinde düzenlenmiyor ya da rutin şekilde izlenmiyor.

Bu annelerin dünyaya getirdiği çocukların hemen hemen yüzde 18’inde, okul öncesi yıllarda astım gelişmiş. ABD Hastalık Denetim ve Önleme Merkezleri’ne göre, Birleşik Devletler’deki çocukların yüzde 7’sinde astım görülüyor.

Daha büyük boyutlu parçacık kirleticiler ve nitrojen dioksit gibi gaz kirleticilerin yer aldığı diğer tip kirletici maddeler, sağlık üzerinde meydana getirebilecekleri muhtemel etkilerin azaltılması amacıyla rutin biçimde izlenip düzenleniyor. Bu maddeler, önceki araştırmalarda çocuklardaki astım tehlikesiyle ilişkilendirilmiş. Yeni çalışmada, bahsedilen diğer tip kirleticilere maruz kalma ve doğum sonrasında kirleticilere maruz kalma kontrol edilmiş olsa da; hamilelik sırasında ultra ince parçacıklara yüksek şekilde maruz kalan annelerin çocuklarında astım tehlikesinin yükseldiği bulunmuş.

Ortalama bir insan saçının genişliğinden daha küçük olan bu ultra ince parçacık kirliliği, akciğerlerin derinliklerine kadar ulaşıp kan dolaşımına geçerek sağlık açısından çeşitli sonuçlar doğurabiliyor. Bu sebeple araştırmacılar, söz konusu maddelerin olumsuz etkilerinin gerçekte çok daha fazla olabileceğini söylüyor.

Mount Sinai Hastanesi/Mount Sinai Tıp Fakültesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz