Rusya’nın Hipersonik Füzesi Hakkındaki Abartılı Haberlere İnanmayın

1
Önde Rus Kirov Sınıfı savaş gemisi 'Pyotr Velikiy', arkada ise HMS Dragon.
ÖNDE RUS KİROV SINIFI SAVAŞ GEMİSİ 'PYOTR VELIKIY', ARKADA İSE HMS DRAGON.
Rus Pyotr Velikiy savaş gemisi, Zirkon füzeleri taşıyabilecek türde bir gemi.
Önde Rus Kirov Sınıfı savaş gemisi 'Pyotr Velikiy', arkada ise HMS Dragon.
ÖNDE RUS KİROV SINIFI SAVAŞ GEMİSİ ‘PYOTR VELIKIY’, ARKADA İSE HMS DRAGON.

Rus Pyotr Velikiy savaş gemisi, Zirkon füzeleri taşıyabilecek türde bir gemi.

Savunma sistemlerini atlatmak için tasarlanan hipersonik füzeler, uzun süredir devam eden askeri silah yarışında modern bir ilerleme gösterdi. Rusya’nın Zirkon füzesi, 2018 yılının başında cephaneliklere girebilir. Aksi yöndeki haberlere rağmen, füzenin gemiler için karşı konulamaz bir tehdit oluşturduğu yönünde kesin bir bilgiye sahip değiliz.

Rus hükümetinin bir haber kuruluşu olan Sputnik, füzenin yetenekleri ile övünerek “Britanya’nın uçak gemisi grupları Zirkon’ların menzilinden uzak durmalı. Güvertedeki uçaklarda bu mesafeyi karşılayacak kadar yakıt bulunmuyor” dedi.

Askeri planlamacılar, yıllardır uçak gemilerini füzelerden korumak için füze savunma sistemleri ile donatılmış diğer savaş gemilerini kullanıyorlar.

Hipersonik seyir füzelerini güçlü bir tehdit haline getiren şey sadece hız değildir. Hız bir amaç değil araçtır. Füzelerin hızlı olması onların durdurulmasını zorlaştırmak içindir.

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı’ndaki Nükleer Politika Programının eş direktörü James Acton, “Zirkon hakkındaki temel soru; uzun mesafelerde nasıl saptanabilir olduğudur.” diyerek şöyle devam etti, “Terminal aşamasında ne kadar hızlı manevra yapabilir? Bunlar ne kadar hızlı olduğuna kıyasla daha önemli sorular.”

Tek başına hız yeterli değildir çünkü mevcut füze savunma sistemleri çok daha hızlı silahlarla baş etmek için yapılmıştır.

Endişeli Bilim Adamları Birliği’nden David Wright, Zirkon için “Bir seyir füzesi için gerçekten hızlı, ancak balistik füzeleri düşündüğünüzde çok da hızlı değil” dedi.

ICBM’leri durdurmaya yönelik füze savunma sistemleri, yalnızca tatbikat hedeflerine karşı bir miktar başarı elde etmiştir. Daha küçük balistik füzeleri önlemek için ABD de dahil olmak üzere birçok NATO ülkesi tarafından kullanılan PATRIOT anti-füze sistemleri vardır. Mevcut seyir füzelerini ve uçakları havaya uçuracak kadar hızlı olan ve balistik füzelerin öngörülebilir rotalarında durdurulmasına yönelik testlerde karışık bir başarısı olan PATRIOT füzeleri yaklaşık 4 Mach hızda yol alıyor.

Önleme, hız ve keşfin birleşmesinden meydana gelir. En hızlı haliyle, Minuteman III ICBM, Mach 20 ile veya Zirkon’un beklenen hızından üç ila dört kat daha hızlı gidiyor. Bununla birlikte, balistik füzeler de oldukça net yörüngeleri izliyor: radar ve uydular ile uçuşları kolayca izlenerek gökyüzünde önce yukarı, sonra aşağı yol alırlar.

“Radardan kaçınmanın bir başka yolu da yere çok yakın uçmaktır. Uçuş profili algılama zorluğu açısından önemlidir, ” diyor Acton. “Bir şeyi tespit etseniz bile, baştan savma manevralar yaparak bir şeyi engelleyemezsiniz.” Bu füzeler kelimenin tam anlamıyla onları durdurmak isteyen roketleri atlatır.

Zirkon’un nasıl uçtuğunu bilmek füzenin gücünü anlamak için hızını bilmekten daha önemlidir. Eğer füze, alçak yörüngede çalışır ve uçuşunun sonunda ani ve öngörülemeyen bir manevra ile kendisini bir gemiye doğru savurursa, bu abartılı haberde de bahsedildiği gibi ölümcül olabilir. Eğer bunları yapamıyorsa, o zaman mevcut füze savunma sistemleri, Zirkon’u önlemek için yeterli olacaktır. Ancak araştırmacıların veya askeri planlamacıların, bu konu üzerinde durmaya devam etmeleri gerekiyor. Henüz elimizde yeterli bir bilgi olmadığından, Zirkon füzesinin Rusya’ya deniz savaşlarında muazzam bir avantaj sağlayıp sağlamadığı konusunda kesin bir şey söylemek çok zor.

“Ben Zirkon’u ve onun ABD gemilerine tehdit oluşturma potansiyelini küçümsemiyorum” diyor Acton. “Ancak, bir füzenin en önemli özelliği hızlı uçması değildir. Mach 6 hızında uçuyor ve durdurulması imkânsız gibi haber başlıklarını cahilce buluyorum.”

Kelsey D. Atherton

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz