Satürn’ün Gizemli Altıgeninin Ardında Yüzey Altı Girdaplar Olabilir

0
NASA'nın Cassini uzay aracı, Satürn'ün kuzey kutbunu gösteren bu doğal renkli görüntüyü 22 Haziran 2013'te, yaklaşık 984.000 kilometre uzaklıktan çekmişti. NASA/JPL-Caltech/Uzay Bilimleri Enstitüsü

Satürn’ün kalın halkaları, gezegenin tek özgün niteliği değil.

Satürn’ün kuzey kutbunda, altı köşeli bir şekil de bulunuyor. Bilim insanları bu şekli ilk defa, NASA’nın Voyager 2 uzay aracının gezegeni 1981 yılında ziyaret etmesiyle fark etmişler. Satürn’ün altıgeni büyüleyici olduğu kadar tuhaf da: Bu ilginç olgu, gezegenin sadece kuzey kutbunda görülüyor. Yeni yayınlanan bir çalışmada iki araştırmacı, Satürn’ün çalkantılı gaz dinamiklerini araştırmış ve bu gizemli yapıyı hangi akışkan dinamiklerinin oluşturduğunu bulmaya çalışmışlar.

ABD’nin Massachusetts eyaletinin Cambridge şehrinde yer alan Harvard Üniversitesi Dünya ve Gezegen Bilimleri Bölümü’nden Rakesh Yadav ile Jeremy Bloxham, Satürn’ün altıgeninin ardındaki fiziksel olayları anlamak üzere, geçen yıl bir ay süren sanal bir canlandırma yürütmüşler.

(NASA/JPL-Caltech/UBE)

Araştırmacıların geçen hafta yayınlanan makalesine göre Satürn’ün içerisindeki atmosferik akımlar, halkalı gezegenin kuzey kutbu civarında irili ufaklı girdaplar meydana getiriyor. Ekvatorun üstünde, yaklaşık 60 derece enleminde meydana gelen güçlü bir dikey hava akımı; bu girdaplar ile sıkıştırılıp hapsediliyor. Altıgenin kenarları da bu şekilde oluşuyor.

Yadav ve Bloxham, PNAS, 2020

Yadav’a göre makalenin ana noktalarından biri, girdapların mevcut olması fakat üstteki bulutların çok aşağısında büyük bir kuvvetle esiyor olmaları. Bu sebeple, Voyager 2 ve daha yakın zaman önce NASA’nın Cassini görevi gibi Satürn’ün üzerinden geçmiş olan uzay araçları, girdapları çoğunlukla göremiyor. Voyager 2 verilerinin Dünya’ya gelmesinden sonra bilim insanları, bu altıgenin; yeni çalışmanın öne sürdüğü gibi yüzey altı hortumlar ile meydana gelmiş olabileceğini düşünmüştü. Fakat bu konuya dair belirgin kanıtlar elde edilmemişti.

Dolis Elin Urrutia/Space. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz