Satürn’ün Uydusu Titan’ın Üzerindeki Parlak Lekeler, Aslında Kuru Göl Yatakları

0
NASA'nın Cassini uzay aracıyla çekilen bu sahte renkli görüntü, Titan'ı morötesi ve kızılötesi dalgaboylarında gösteriyor. NASA/JPL/Uzay Bilimleri Enstitüsü

Satürn’ün uydusuna yönelik kafa karıştırıcı bir gizem, uzun süre sonra çözülmüş gibi görünüyor.

Satürn’ün en büyük uydusu Titan’ın güneydeki tropik bölgelerinde on yıldan uzun süre önce gözlenen tuhaf ve parlak lekeler, yeni bir çalışmanın aktardığına göre kurumuş hidrokarbon göl ile denizleri olabilir.

Sonuçlar, Titan’ın iklim tarihine ışık tutmanın yanında; yabancı gezegenlerde yaşam barındırabilecek ortam arayışına da bilgi kazandırıyor. 2000 ve 2008 yılları arasında Porto Riko’daki Arecibo Gözlemevi ile West Virginia eyaletindeki Green Bank Gözlemevi, 5.150 kilometre genişliğindeki Titan’da anormal derecede parlak olan bir düzine bölge tespit etmişti (Titan ayrıca, güneş sistemindeki en büyük ikinci uydu).

Çalışmanın baş yazarı olan ve NASA’nın Jet İtiş Laboratuvarı’nda çalışan Jason Hofgartner’a göre bu lekeler, o zamanlarda Titan’daki göl veya denizlerin muhtemel bulguları biçiminde görülmüştü ve uydunun bu tür şeyler barındırmasına muhtemel gözüyle bakılıyordu.

Mike Wall/Space. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz