Ses ile Kısmen Yok Edilen Tümörler Geri Gelmiyor

0
Profesör Xu'nun laboratuvarında kullanılan 700kHz'lik 260 elementli histotripsi ultrason dönüştürücü dizisi. Fotoğraf: Marcin Szczepanski

Michigan Üniversitesinde geliştirilen girişimsiz ses teknolojisi, farelerde karaciğer tümörlerini parçalıyor, kanser hücrelerini öldürüyor ve bağışıklık sistemini ileri yayılımı önlemek üzere harekete geçiriyor. Yeni gelişme, insanlardaki kanser tedavisinin daha iyi sonuçlar vermesini sağlayabilir.

Karaciğerdeki tümör hacminin sadece %50 ila %75’inin ortadan kaldırılması, farelerin bağışıklık sisteminin geri kalanı temizlemesini sağlamış. Hayvanların %80’inden fazlasında ise nüksetmeye veya metastaza yönelik hiçbir işarete rastlanmamış.

Biyomedikal mühendislik profesörü ve Cancers bülteninde yayımlanan çalışmanın eş yazarı olan Zhen Xu, “Tümörün tamamını hedef almasak bile, tümörün gerilemesine sebep olabiliyor ve gelecekte metastaz yaşanma tehlikesini azaltabiliyoruz” diyor.

Sonuçlar, tedavinin farelerin bağışıklık yanıtlarını da harekete geçirdiğini gösteriyor. Bu durum, hedef alınmamış kısmın nihai gerilemesine katkıda bulunuyor ve kanserin daha fazla yayılmasını önlüyor olabilir.

Histotripsi adı verilen tedavide ses dalgaları, hedef dokunun mekanik şekilde yok edilmesi amacıyla milimetrelik hassasiyetle odaklanıyor. Nispeten yeni olan yöntem, şu an Birleşik Devletler ve Avrupa’da yürütülen bir insan karaciğer kanseri deneyinde kullanılıyor.

Pek çok klinik durumda, kütlenin boyutu, konumu veya aşaması gibi sebeplerle kanserojen bir tümörün tamamı doğrudan hedef alınamıyor. Bu son çalışmada ise tümörlerin ses yardımıyla kısmen yok edilmesinin etkilerini araştırmak üzere, her bir kütlenin sadece bir kısmı hedef alınmış ve geriye büyüyebilir durumdaki bir tümör bırakılmış. Michigan Tıp ve Ann Arbor VA Hastanesinde çalışan araştırmacıların da yer aldığı bilim takımı, bu sayede yaklaşımın çok uygun olmayan koşullar altındaki etkisini göstermeyi başarmış.

Biyomedikal mühendisliğinde doktora öğrencisi olan Tejaswi Worlikar, “Histotripsi, mevcut ameliyatla çıkarma yöntemlerindeki kısıtlamaların üstesinden gelebilecek ve güvenli, etkili, girişimsiz tümör giderme imkanı sağlayan, umut vadeden bir seçenek” diyor. “Bu çalışmadan öğrendiklerimizin, gelecekte preklinik ve klinik histotripsi araştırmalarına motivasyon sağlamasını umuyoruz. Bu çalışmaların nihai hedefi, karaciğer kanseri hastalarında histotripsi tedavisinin klinik şekilde uygulanması olacak.”

Zhen Wu ve Tejaswi Worlikar. Fotoğraf: Marcin Szczepanski

Karaciğer kanseri, dünya çapında ve ABD’de kanserle ilişkili en önemli 10 ölüm sebebi arasında. Birden çok tedavi seçeneği bulunmasına rağmen, ABD’de beş yıllık hayatta kalma oranları %18’in altında seyrediyor. İlk tedaviden sonra yeniden nükseden tümörlerin ve metastazın fazla olması, karaciğer kanserinde klinik sonuçların iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Tipik bir ultrasonda ses dalgaları kullanılarak vücudun iç kısmının görüntüleri oluşturulurken, Michigan Üniversitesinde çalışan mühendisler yeni bir çığır açarak bu dalgaları tedavi amacıyla kullanmış. Üstelik araştırmacıların yöntemi, ışın tedavisi ve kemoterapi gibi mevcut yaklaşımların zararlı yan etkileri olmadan çalışıyor.

 

 

 

 

Kaynak: Michigan Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz