Madem hamamböceklerinin nükleer savaştan bile sağ çıkacağı söyleniyor, neden bir işe yaramasınlar?
Popüler kuramlar diyor ki, dünya (muhtemelen nükleer felaket yüzünden) tepemize geçtiğinde hamamböcekleri yaşamaya devam edecek. Bilim insanları bu sıradan böceğin dayanıklılığını, dünyanın sonundan daha acil felaketlerde kullanmaya niyetli.
Geçtiğimiz hafta, Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi mühendisleri, İspanya – Valensia’daki IEEE Sensör konferansında arama kurtarma böcekleri üzerine bir araştırma sundu. Amaçları, hamamböceği orduları kullanarak, enkaz altında kalan insanları bulmak ve kurtarmak. Ekip bu siborg hamamböceklerine “biyobot” adını veriyor.
Makalenin yazarlarından olan Türk bilim insanı Alper Bozkurt, bir basın bülteninde “Amacımız yüksek duyarlıklı mikrofonlarla donatılmış biyobotlar kullanarak önemli seslerle -örneğin yardım isteyen insanların sesiyle- önemsiz sesleri -mesela bir borudaki sızıntı- ayırt edebilemek,” diyor. “Önemli olan sesleri ayırdıktan sonra, mikrofon dizilerine sahip biyobotlarla sesin geldiği yeri tam olarak belirleyebiliriz.”
Siborg hamamböcekleri sırtlarındaki paketler sayesinde, sesin geldiği tarafa yönlendirilebiliyor. Bilim insanları, böceklerin afet bölgesini terk etmesini önlemek için de bir tür görünmez bariyer geliştirmiş. Bu sayede böcekler, sırtlarındaki güneş enerjisiyle çalışan mikrofon sistemini şarj etmek için ışığa yöneltilebiliyor.