Doğal yollarla sivrisineklere bulaşan yaygın bir bakteri türü, yapılan yeni bir araştırmada keşfedilenlere göre sivrisinekleri belli sinek ilaçlarına karşı koruyor olabilir.
Doğal şekilde ortaya çıkan ve böcekler arasında yayılan Wolbachia bakterisi, geçtiğimiz yıllarda sivrisinek popülasyonlarını kontrol etmede daha sık kullanılmaya başlanmıştı.
Reading Üniversitesi, INBIOTEC-CONICET ve Arjantin’deki Ulusal San Juan Üniversitesi’nde çalışan bilim insanları, Wolbachia‘nın yaygın bir sivrisinek türü üzerindeki etkilerini incelemiş ve bu bakteriyi taşıyan sivrisineklerin, yaygın şekilde kullanılan böcek ilaçlarına karşı daha dayanıklı olduğunu bulmuşlar.
Çalışmanın eş yazarı ve Reading Üniversitesi’nde omurgasız biyolojisi yardımcı profesörü olan Alejandra Perotti şöyle aktarıyor: “Bu durum, sivrisineklerdeki bakteriler ile böcek ilaçlarının nasıl etkileşim gösterdiğine daha yakından bakmanın önemini vurguluyor; özellikle de hangi yöntemlerin kullanılacağı, nerede kullanılacağı ve hangi türlerin hedef alınacağı konusunda yeni planların belirlendiği bir zamanda.”
Sivrisinekler; dang ateşi, sıtma, zika ve sarıhumma gibi çeşitli hastalıkları ısırık yoluyla insanlara bulaştırıyor ve her yıl toplu olarak bir milyondan fazla insanın ölümüne neden oluyor.
Dün Scientific Reports bülteninde yayımlanan yeni çalışmada araştırmacılar, güney ev sivrisineği olarak da bilinen ve Arjantin’deki bir laboratuvarda (INBIOTECT böcek laboratuvarı) çevre kontrollü koşullar altında birkaç yıl yetiştirilen Culex quinquefasciatus türü sivrisineği incelemişler.
Reading Üniversitesi. Ç: O.