Sosyal Davranışla İlişkili Beyin Dalgaları Ortaya Çıkarıldı

0
Diğerleriyle sosyal etkileşim kuran hayvanların beyinlerinde belirli elektriksel salınımlar oluşuyor. Görüntüler: Takuya Sasaki vd.

Tohoku Üniversitesi ve Tokyo Üniversitesinde çalışan araştırmacılar, beyinde yer alan ve farelerdeki sosyal davranışla ilişkili olan elektriksel dalga örüntüleri keşfetmişler. Bilim insanları ayrıca stres ve depresyon işaretleri ya da otizm sergileyen farelerde bu beyin dalgalarının bulunmadığını gözlemlemiş.

Beynin medyal prefrontal korteks (mPFC) ve amigdala bölgeleri, duygularımızı düzenliyor. Bu bölgeler, psikiyatrik hastalık geçirildiği zaman patolojik değişimlere maruz kalıyor. Fakat bu durumun ardındaki detaylı nöronsal süreçler gizemini koruyor.

Tohoku Üniversitesi Eczacılık Bilimleri Yüksek Lisans Ana Bilim Dalında çalışan Takuya Sasaki, farelerin mPFC ve amigdala bölgelerindeki elektriksel sinyalleri (elektriksel beyin dalgaları) kaydeden bir araştırma takımına öncülük etmiş. Araştırmacılar, fareler birbirleriyle sosyal şekilde etkileşim kurduğu zaman belli beyin dalgalarında bariz değişimler meydana geldiğini keşfetmişler. Sosyalleşme esnasında, özellikle teta (4-7 Hz) ve gama (30-60 Hz) bandı frekanslarındaki beyin dalgaları sırasıyla azalıp artmış.

Aynı testler yetersiz sosyal beceriler veya depresyon ile otizm işaretleri sergileyen farelere uygulandığında, bu beyin dalgalarının var olmadığı görülmüş. Patolojik fare modellerinde optik ve genetik bir manipülasyon yöntemiyle sosyal davranış ile ilişkili beyin dalgaları yapay olarak yeniden oluşturulduğunda, farelerdeki sosyal etkileşim kurma kabiliyetinin geri geldiği saptanmış.

“Bulgular, sosyal davranışın altında yatan beyin faaliyetini ve bunların hastalık durumundaki eksikliğini bütüncül bir şekilde anlamamızı sağlıyor” diyor Sasaki.

Sasaki, gelecekte söz konusu beyin dalgalarındaki nöronsal dinamiklerin temel işleyişlerini belirlemeyi ve diğer beyin bölgelerinin sosyal davranışla ilişkisini değerlendirmeyi planlıyor. Sasaki bununla beraber, aynı beyin mekanizmalarının insanlardaki klinik uygulamalarda işe yarayıp yaramayacağını da araştırıyor. Bulgular iki ay önce eLife bülteninde sunuldu.

 

Kaynak: Tohoku Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz