Su Yosunu Özütü, Hücre Çalışmalarında COVID-19’u Remdesivir’den Daha İyi Engelliyor

0
Tammy616/iStock

Antivirüs ilaçlarının COVID-19 virüsüne karşı etkisinin test edildiği bir çalışmada, yenebilir deniz yosunlarından elde edilen bir özüt; halihazırda bu hastalıkla mücadelede kullanılan standart antivirüs ilacı Remdesivir’i (83’e 770 nanomolarlık bir oranla) epey geride bırakmış. Yaygın şekilde kullanılan bir kan sulandırıcı olan Heparin ile pıhtılaşma önleyici niteliklerinden arındırılan bir heparin çeşidi de, memeli hücrelerindeki SARS-CoV-2 enfeksiyonunu engellemede Remdesivir ile eşit performans göstermiş.

24 Temmuz’da Cell Discovery bülteninde yayımlanan araştırma; Rensselear Politeknik Enstitüsü’ndeki Biyoloteknoloji ve Disiplinlerarası Çalışmalar Merkezi’nde görev yapan araştırmacıların, yeni koronavirüs gibi virüslere karşı geliştirdiği tuzak stratejilerinin son örneğini temsil ediyor.

SARS-CoV-2’nin yüzeyinde yer alan diken protein, insan hücrelerinin yüzeyindeki bir molekül olan ACE-2 reseptörüne (almaç) tutunuyor. Virüs buraya sıkıca bağlandığı zaman, kendi genetik maddelerini hücreye sokuyor ve hücresel mekanizmayı ele geçirerek kendini çoğaltıyor. Fakat bu virüsün, benzer bir uyum sunan tuzak bir moleküle kilitlenmesi sağlanarak; virüs kolayca kandırılabiliyor. Etkisiz hale getirilen virüs kapana kısılıyor ve sonunda doğal şekilde çözülüyor.

Mary L. Martialay/ScienceDaily. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz