Süper Mikroplar: Hastaneler Çiftliklerden Daha Tehlikeli

0
Fotoğraf: Flickr

MRSA ile denk ve ilaca karşı dayanıklı ölümcül bir bakterinin bulaşını inceleyen uluslararası bir araştırma takımı, söz konusu mikroplar çiftlik hayvanlarında, evcil hayvanlarda ve daha geniş ortamlarda bulunmasına karşın insanlara bu güzergâhlardan nadiren geçtiğini keşfetmiş.

Bath Üniversitesi Milner Evrim Merkezinde çalışan Profesör Ed Feil’in öncülük ettiği araştırmacılar, bağırsaklarda zararsız şekilde yaşayan bir bakteri türü familyası olan fakat vücudun diğer kısımlarına yayıldığında tehlike sergileyebileyen Klebsiella’nın yaygınlığını araştırmışlar.

Akciğer iltihabına, menenjite, idrar yolu enfeksiyonlarına ve kan dolaşımında enfeksiyonlara sebep olabilen Klebsiella pneumoniae bakterisi, bu familyada en iyi bilinen tür.

Bu bakteriler artık antibiyotiklere karşı büyük bir direnç gösteriyor. Bazı bakteri soyları ise sadece başka antibiyotik tedavisi işe yaramadığında kullanılan “son çare” antibiyotik sınıflarından biri olan karbapenemlere bile dirençli.

Klebsiella sağlık sorunu olarak İngiltere’de MRSA’yı geride bırakırken, oranlar sabit şekilde yükseliyor. DSÖ, bakteriyi hastaneyle ilişkili patojenlerde kritik bir öncelik şeklinde tanımlıyor.

Mikrop hastanelerde bulunsa da, önceden çiftlik hayvanları ve atık suyun içinde bulunduğu çevrelerde de tespit edilmiş. Fakat bakterinin klinik ve klinik dışı ortamlar arasında geçiş yapıp yapmadığı şimdiye kadar belli değilmiş.

Şimdiye kadar yürütülen en geniş çaplı çalışmada ise araştırma takımı, patojenin hastanelerde büyük bir sorun haline geldiği İtalya’nın Pavia şehri ve civarındaki farklı noktalardan 15 ay boyunca 6.548 numune toplamış. Bilim insanları daha sonra Klebsiella bakterisinin mevcut olup olmadığını tespit etmek için tam genom dizileme yöntemleriyle numuneleri analiz etmiş.

Bu analizlerde, 15 farklı Klebsiella türünün yer aldığı ve pozitif numunelerjn yarısı K. pneumoniae içeren 3.482 izolat tespit edilmiş.

Araştırma takımı hangi soyların bulunduğunu tespit etmek için bakterinin genetiğini dizilediğinde, hastanelerde bulunan mikroplar ise çevrede bulunan mikroplar arasında çok az örtüşme olduğunu keşfetmiş. Hastane dışındaki mikropların ise hayvanlardan insanlara nadiren geçtiği belirtiliyor.

Çalışma Nature Microbiology bülteninde yayımlandı.

 

Kaynak: Bath Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz