Tamamen Yeni Bir Galaksi Keşfeden Gökbilimci Burçin Mutlu Pakdil

1
Burçin Mutlu Pakdil, Ankara'dan Arizona'ya uzanan yolculuğunda gözlerini gökyüzündeki en soluk yıldızlara dikiyor.

Bilim insanlarının, evrendeki çoğu galaksinin nasıl oluştuğuna yönelik güçlü ve test edilmiş kuramları bulunuyor. Fakat bazen bir tanesi keşfediliyor ki, bilinen bütün varsayımlara karşı geliyor.

Yapılan geniş bir gökyüzü gözleminin arka planında, son derece tuhaf şekilli bir galaksi keşfeden astrofizikçi Burçin Mutlu Pakdil de böyle bir durumla karşılaşmış. Söz konusu galaksi, çekirdeğe bağlı olmayan yıldızlardan oluşan eliptik bir dış halkayla çevrili merkezi bir yapıya sahip. Son derece nadir olan bu olgu, ihtiyatlı tahminle 1.000 galaksiden bir tanesinde görülüyor. Fakat Mutlu Pakdil daha yakından bakınca bir de ne görsün! Galaksinin bir değil, iki halkası var; yani tamamen yeni bir galaksi türü.

Mutlu Pakdil, mevcut araştırmalara göre bu tipte bir cismin var olamayacağını düşünmüş. Fakat varsayımlara meydan okuyan biri olarak, geleneğe de biraz saygıyla göksel bir cisim keşfetmesi çok uygun olurmuş.

Mutlu Pakdil, küçüklüğünden beri yıldızları izlemiş ve evreni araştırmanın hayalini kurmuş. Azmetmiş ve Arizona Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olmuş.

Bugün Mutlu Pakdil, farklı türden olağandışı galaksiler üzerinde; cüce galaksiler üzerinde çalışıyor. Şili’de yer alan bir teleskop dizisini kullanarak, bu hızlı dönen cisimlerden daha fazla bulmayı ve bunların, galaksilerin oluşum şekilleri hakkında neleri ortaya çıkarabileceğini öğrenmeyi umuyor.

Science Friday. Ç: O.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz