Tilkiler, Çöp Kutularını Binlerce Yıldır Karıştırıyor

0
Frederikke Jensen/iStock

Tilkilerin yemek artıklarımızla beslenerek ne kadar iyi hayatta kalabildiklerine şaşırmamamız lazım; bu davranış, on binlerce yıl öncesine uzanıyor.

Almanya’da bulunan hayvan kemikleri üzerinde yapılan bir analize göre günümüz tilkilerinin ataları, insanların yemek artıklarıyla beslenmeye yaklaşık 42.000 yıl önce başlamış. Almanya’daki Tübingen Üniversitesi’nde çalışan Chris Baumann, “Tıpkı bugünkü şehirlerde yaptıkları gibi” diyor.

Günümüzde kızıl tilkiler (Vulpes vulpes) ve kutup tilkileri (Vulpes lagopus), doğada ufak kemirgenleri avlıyorlar. Bunun yanısıra, genelde ayılar ile kurtlar gibi büyük yırtıcıların avladığı hayvan leşlerinden besleniyorlar. Fakat şehir ve kasabalara ne kadar yakında yaşıyorlarsa, beslenme düzenleri de o kadar insanların yemek artıklarından oluşuyor. “Çok esnekler” diyor Baumann.

Baumann ile araştırma takımı, Almanya’nın güneybatısındaki bölgelerde bulunan ve içerisinde tilki, ayı ile kurt kemiklerinin de yer aldığı hayvan kemiklerini analiz etmiş. Bu bölgeler, tarihsel açıdan üç zaman dönemine ait: Neandertallerin bölgede yaşayan tek insanlar olduğu 42.000 yıl öncesine ve çağdaş insanların göç ettiği; 30.000 yıl öncesine kadar devam eden, sonraki iki döneme.

Kemiklerde yer alan farklı karbon ve nitrojen izotoplarını ölçen takım, hayvanların neler yediğini çözmüş. Üzerinde çalışılan en eski dönemde tilkiler, farklı hayvanlardan oluşan bir karışım yemişler. Bu hayvanlar, muhtemelen ayılar, kurtlar ve aslanlar tarafından öldürülmüş.

Fakat yaklaşık 42.000 yıl öncesinin ardından, tilkilerin bazıları çoğunlukla ren geyiğine geçiş yapmış. Diğer etçillerin hiçbiri çoğunlukla ren geyiği yemiyormuş. Bu yüzden tilkiler, mesela kurtların avlarından geriye kalanları yemiş olamaz. Fakat insanların yaşadığı mağara bölgelerinde ren geyiği kalıntıları bulunmuş.

Clare Wilson/New Scientist. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz