Tütün Bitkisinden Üretilen İlk Grip Aşısı, Klinik Deney Aşamasına Ulaştı

1
J. Tregoning, The Lancet, 2020

Bitkilerden yapılan yeni bir grip aşısı, iki büyük çaplı klinik deneyde teste kondu. Bu durum, aşı araştırmalarında bir ilki simgeliyor.

Aşı, dolaşımdaki grip soylarını andıran virüs benzeri parçacıklar içeriyor. Bu parçacıklar, virüs proteinlerini üretmesi amacıyla genetik bir talimat verilen ve Avustralya’ya özgü olan bir tütün bitkisinden elde edilmiş.

Birleştirilen bu iki deney, yaklaşık 23.000 kişiyi kapsıyor. Sonuçlar ise bitkiden elde edilen bu aşının güvenli olmakla kalmayıp, mevcut ticari grip aşılarıyla da kıyas götürür özellikte olduğunu öne sürüyor.

“Bildiğimiz kadarıyla bu çalışmalar ve bunlardan önce gelen klinik geliştirme programı; bitki kaynaklı bir platformun insanlarda güvenli, bağışıklık sağlayıcı ve etkili olabilecek bir aşı üretebilme potansiyeline sahip olduğunu gösteren en büyük örnek” diye yazıyor araştırmacılar.

Bizi gribe karşı koruyan aşıların, her sene bir sonraki grip mevsimi için yeniden yapılması gerekiyor ve bunu yapmak devasa bir teşebbüs niteliği taşıyor.

İnflüenza virüsü, bir nevi bukalemuna benziyor. Dış yüzeyinde taşıdığı protein molekülleri sürekli değişiyor ve bu sebeple araştırmacılar, mevcut aşı teknolojimizi geliştirmenin yollarını arıyorlar.

Günümüzde çoğu grip aşısı, virüs parçacıklarının tavuk yumurtalarında veya laboratuvarda yetiştirilen hücrelerde çoğaltılıp toplanmasıyla yapılıyor. Bu işlem, bilim insanlarının hangi virüs soylarını (ve yüzey proteinlerini) hedef almaları gerektiğini belirlemesinden sonra bile aylar sürüyor.

Seçilmiş proteinlerini üretmesi için mühendislik uygulanabilen ve büyük ölçeklerde işlenebilen bitkiler ise bu konuda bir alternatif olabilir ve mevsimsel grip aşılarını üretme kapasitemizi artırabilir.

Clare Watson/ScienceAlert. Ç: O.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz