Ufak Toz Parçacıkları, Grip Benzeri Virüslerin Yayılmasına Yardımcı Olabilir

0
Hepimiz gözle görülemeyecek kadar ufak olan, kişisel toz ve döküntü bulutlarıyla çevriliyiz.

Bilim insanları, COVID-19 salgınının başlangıcından beri hem büyük, hem de küçük damlacıkların SARS-CoV-2 bulaşındaki rolünü tartışıyorlar. Fakat geçen hafta Nature Communications bülteninde yayımlanan bulgular, SARS-CoV-2 ve inflüenza gibi havadan yayılan virüsler üzerinde çalışan araştırmacıların, bir başka küçük taşıyıcının rolüne yakından bakması gerektiğini akla getiriyor: Yani mikroskobik tozlara.

Çalışmanın yazarı ve Davis California Üniversitesi’nde kimya mühendisliği profesörü olan William Ristenpart, “Elde ettiğimiz veriler, [havadaki mikroskobik parçacıkların] gribi bulaştırabildiğini açık biçimde gösteriyor” diyor.

“Aerosolleşmiş fomitler*” şeklinde bilinen bu parçacıklar; deriden dışkıya, mikroskobik doku parçalarından kafes talaşına kadar her şeyden oluşabiliyor. (*Fomit: Mikrobik enfeksiyonları taşıyabilen cansız nesne. Araştırmada kobayların mikroskobik doku parçaları kullanılmış.) Virüsler hava yoluyla otostop çekip, henüz bulaşmadıkları canlılara doğru süzülebiliyorlar; tıpkı konuştuğumuz veya hapşırdığımızda ağız ve burunlarımızdan çıkan, aerosol hale gelmiş nem damlacıklarıyla yaptıkları gibi.

Daha önce bu kadarı biliniyormuş ancak Ristenpart’a göre şimdiye kadar, virüslerin peşine takıldığı bu cisimlerin yeni konak canlıları enfekte etmede pay sahibi olup olmadığı konusunda çok az veri varmış. Aerosollerin hastalık bulaşmasındaki rolü üzerine yapılan çalışmalarda; çevredeki tozlardan ziyade hayvan vücutlarından çıkan ufak su damlacıklarına odaklanılmış.

Kat Eschner/Popular Science. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz