Mantis Karidesleri, Okyanustaki En Hızlı Yumruğa Sahip. Şimdiyse Kıskaçlarının Nasıl Dayandığını Biliyoruz

0
Dorothea OLDANI/Unsplash

Mantis karidesi (peygamber devesi karidesi), epey dehşetli bir rakip. Ne peygamber devesi, ne de karides olsa da, sadece 10 santimetre uzunluğunda olan bu deniz kabuklusu; kanseri görebilen inanılmaz gözlere ve okyanustaki en hızlı yumrukları sallayabilen, sopa benzeri ellere sahip.

Saniyede 23 metreden ve yumruk başına 1.500 newton kuvvet oluşturmaktan bahsediyoruz.

California Üniversitesi’nde malzeme bilimci olan David Kisailus şöyle söylüyor: “Bir duvarı bu hızlarda birkaç bin kez yumrukladığınızı ve elinizin kırılmadığını düşünün”

“Epey etkileyici bir durum. Biz de bunun nasıl olabileceğini düşünmeye başladık.”

Araştırma takımı daha yakından inceleme yaptığında, hayret verici bir şey keşfetmiş; mantis karidesinin aldırış etmeden yumruk savurmasını sağlayan, darbeye dayanıklı nanoparçacık kaplaması varmış. Enerjiyi emip dağıtma işinin büyük bir kısmını da bu kaplama yerine getiriyormuş.

Bu küçük yumruklama makinelerinin yarattığı coşkuyu kaçırmış olabilirsiniz. O zaman söyleyelim; bazı mantis karidesi türlerinin, kıskaçlarını yaylı bir çekiç gibi kullanma kabiliyeti var.

Bu parçalayıcılar (evet, teknik terim bu), salyangoz ve yengeç gibi sert gövdeli avlarına bir anda yumruk indiriyor ve yumuşakçaların sert kabuklarını sanki yumurtaymış gibi kırıyorlar.

Bunların hepsi iyi biliniyor. Geçmiş araştırmalarda, bu kolların nasıl bu kadar etkili olduğu incelenmiş ve hatta mantis karidesleri, bazı çalışmalarda tamamen yeni malzemelere ilham sağlamış.

Takım, yeni makalede şöyle yazıyor: “Bu çalışmalar, zikzak bir mimariyle birleşen mineralleşmiş alfa-kitin liflerinin, mineralleşme eğiliminden kaynaklanan büklüm şeklindeki dizilişini ortaya çıkarıyor ve vuruştan yayılan kuvveti saptırıp çarpıtabileceğini gösteriyor.”

Jacinta Bowler/ScienceAlert. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz