‘Ultra İşlenmiş’ Abur Cubur Gıdalar, Hücresel Seviyede İleri Yaşlanmayla Bağlantılı

0
LauriPatterson/iStock

Bugün internette yapılan bir tıp konferansında sunulan araştırmaya göre; endüstriyel şekilde işlenmiş bir sürü abur cubur yiyen insanların kromozomlarında, yaşlanmayla ilişkili bir değişimin görülmesi daha muhtemel.

Uluslararası Obezlik Konferansı’nda sunum yapan bilim insanlarının aktardığına göre; “ultra işlenmiş besin” şeklinde adlandırılan yiyeceklerden her gün üç veya daha fazla porsiyon yenmesi, bu gibi yiyecekleri nadiren tüketen kişilerle karşılaştırıldığında DNA ipliklerinin ve telomerlerin kısalma ihtimalini iki katına çıkarıyor.

Telomerler, kromozomların uçlarında bulunan proteinlere deniyor. Kısa telomerler, hücresel seviyedeki biyolojik yaşlanmanın bir işareti niteliğinde. Yeni sunulan çalışma ise beslenme şeklinin, hücreleri daha hızlı yaşlanmaya sevk eden bir etmen olduğunu öne sürüyor.

Araştırmacıların uyarısına göre aradaki bağlantı güçlü olsa da, yüksek oranda işlenmiş gıdalar tüketmek ile telomerlerin küçülmesi arasındaki sebep sonuç ilişkisi kuramsal olmayı sürdürüyor.

İnsanlardaki her bir hücre, genetik kodumuzu içeren 23 çift kromozom barındırıyor.

Telomerler genetik bilgi taşımıyor ancak kromozomlarımızın ve buna bağlı olarak da vücudumuzdaki bütün hücrelerin çalışmak üzere ihtiyaç duyduğu DNA’nın istikrar ve bütünlüğünü korumak için hayati önem taşıyorlar.

Bizler yaşlandıkça da telomerlerimiz doğal olarak kısalıyor çünkü bir hücre her bölündüğünde, bu telomerin bir kısmı kayboluyor.

Uzunlukta meydana gelen bu azalma, uzun zamandır biyolojik yaşın bir işareti şeklinde tanınıyor.

İspanya’daki Navarra Üniversitesi’nde çalışan profesörler Maria Bes-Rastrollo ve Amelia Marti’nin önderliğinde toplanan bilim insanları, yüksek oranda işlenmiş abur cubur gıdaların düzenli tüketilmesi ile kısalan telomerler arasındaki şüpheli bir bağlantıyı araştırmak istemişler.

Marlowe Hood/Fransa Haber Ajansı. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz