Uydu fotoğrafları doğruladı: Buzullar çekiliyor

0

Sonu iyi mi olur kötü mü bilinmez ama buzullar kütle kaybediyor.

Dünyanın her yanındaki buzullar zor günler geçiriyor. Yeni bir kitap, dünyanın her yanından araştırmacıların ve araştırma ekiplerinin bulgularını özetliyor. Global Land Ice Measurements from Space (GLIMS, yani uzaydan küresel kara buzu ölçümleri) adını taşıyan kitap çoksatan listelerine girecek türden değil fakat dünyanın her yerinde buzulların durumunu gösteriyor. Bu durum da hiç iyi değil.

Arizona Üniversitesi’nden hidrolog ve GLIMS projesinin baş sorumlusu olan Jeffery Kargel, “Dünyanın buzullarının büyük kısmının gerilediğini, inceldiğini ya da kütle kaybettiğini kesin olarak tespit ettik,” diyor.

GLIMS’ten önce buzulların durumu yerden, ölçüt buzulu tabir edilen (akarsu kolu, yüzey döküntüsü olmayan, karadan kolayca erişilebilen) buzullar aracılığıyla ölçülüyordu. Fakat bilim insanları sadece 100 civarı buzulu 50 yıldır takip edebilmişti. Oysa dünyada 200.000’den fazla buzul var ve hepsini yerden gözlemlemek olanaksız. İşte uydular da burada devreye giriyor. Özellikle de 1999’da fırlatılan Terra uydusunun ASTER adlı aygıtı, bilim insanlarının dünyanın her yerinden binlerce buzulu fotoğraflamasına izin verdi ve araştırmacılar şu anda 150.000’den fazla buzul hakkında veriye sahip. Geriye kalan 50.000 buzulun da çok yakında dev GLIMS veri tabanına eklenmesi bekleniyor.

Bu veri ileride, örneğin İngiliz Kolombiyasındaki bir çiftçinin yöredeki buzul erimesini ya da Nepal’deki bir şehir planlamacının buzul selinin potansiyel tehlikesini önceden kestirmesini sağlayacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz