Video Oyunu Oynayanların Beyin Faaliyeti ve Karar Verme Becerisi Artıyor

1
Fotoğraf: Sam Pak/Unsplash

Georgia Üniversitesinde çalışan araştırmacıların yürüttüğü yeni bir çalışmaya göre sık video oyunu oynayanlar, video oyunu oynamayanlara kıyasla beynin kilit bölgelerinde daha yüksek faaliyet ve duyumotor karar verme becerileri sergiliyor.

Çalışmada fonksiyonel manyetik rezorans görüntüleme (fMRI) yöntemi kullanan araştırmacılara göre bulgular, bilgisayar oyunlarının algısal karar verme eğitiminde faydalı bir araç olabileceğini gösteriyor.

Georgia Eyalet Üniversitesi Fizik ve Astronomi Bölümü ile Sinirbilim Enstitüsünde yardımcı profesör olan baş araştırmacı Mukeş Damala şöyle aktarıyor: “Gençlerin ezici bir çoğunluğu, haftada üç saatten fazla bilgisayar oyunu oynuyor ancak karar verme kabiliyetleri ile beyindeki faydalı etkiler tamamen bilinmiyor”

“Bizim çalışmamız, bu konuda bazı cevaplar sunuyor” diyor Damala. “Bilgisayar oyunu oynamak, ilişkili beyin ağları belirlendiğinde etkili bir şekilde eğitim için kullanılabilir; örneğin karar verme becerisine yönelik eğitimlerde veya terapik müdahalelerde…”

Damala, makalenin baş yazarı olan Tim Jordan’ın danışmanı. Jordan, bu gibi araştırmaların beyin eğitiminde video oyunlarının kullanılması yönünden ne gibi bilgiler sunabileceğine yönelik kişisel bir örnek veriyor.

Doktorasını 2021 yılında Georgia Eyalet’te fizik ve astronomi bölümlerinde tamamlayan Jordan’ın küçükken bir gözü iyi görmüyormuş. Yaklaşık 5 yaşındayken katıldığı bir araştırma çalışması kapsamında, iyi gören gözünü kapatması ve zayıf gözünü güçlendirmek için bilgisayar oyunları oynaması istenmiş. Jordan bilgisayar oyunlarıyla gerçekleştirdiği bu eğitimin, bir gözünün tamamen körleşmesini önlemeye yardımcı olduğunu ve kendisine kuvvetli bir görsel işleme kapasitesi kazandırarak, nihayetinde ise lakros ve paintball gibi oyunları oynamasına olanak sağladığını söylüyor. Jordan şu an Los Angeles – California Üniversitesinde (UCLA) doktora sonrası araştırma görevlisi.

Georgia Eyalet Üniversitesindeki araştırma projesi, 28 tanesi düzenli bilgisayar oyunu oynayan ve 19 tanesi ise oynamayan kişi olarak sınıflandırılan üniversite dönemindeki 47 katılımcıyı kapsıyor.

Araştırmacılar çalışma kapsamında fMRI makinesine yatırılan deneklere bir ayna vermiş. Ayna yardımıyla deneklere bir işaret gösterilirken, işaretin hemen ardından hareket eden noktalar sergilenmiş. Katılımcılardan, sol ya da sağ ellerinde bulunan bir düğmeye basarak noktaların hangi yöne hareket ettiğini belirtmeleri ya da yönlü bir hareket yoksa hiçbir düğmeye basmamaları istenmiş.

Çalışmada, video oyunu oynayan deneklerin daha hızlı ve daha isabetli yanıtlar verdiği bulunmuş.

Araştırma sonucunda elde edilen beyin taramaları, söz konusu farklılıkların beynin belirli bölgelerindeki faaliyet artışıyla ilişki sergilediğini ortaya çıkarmış.

Araştırmacılar ayrıca verilen yanıtların hız ve doğruluğu arasında hiçbir ödünleşme bulunmadığını belirtiyor; bilgisayar oyunu oynayanlar, her iki ölçütte de daha iyi sonuçlar sergilemiş.

Bulgular Neuroimage: Reports bülteninin Eylül sayısında yayımlanacak.

 

Kaynak: Georgia Eyalet Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz