Bilim insanları, Viking iskeletlerinin dişlerinde çiçek hastalığının nesli tükenen soylarını keşfetmişler. Bulgular, bu öldürücü hastalığın en az 1400 yıldır insanların başına bela olduğunu gösteriyor.
İnsandan insana bulaşıcı su damlacıkları yoluyla yayılan çiçek hastalığı, hastaların yaklaşık üçte birini öldürmüş ve diğer üçte birinde de kalıcı yaralar veya körlük oluşturmuştu. Sadece 20’nci yüzyılın başında, 300 milyon civarı insan bu hastalık sebebiyle ölmüştü. Fakat küresel bir aşılama çabası sayesinde hastalık, 1980’de resmi olarak yok olmuştu. Çiçek hastalığı, yok edilen ilk insan hastalığı özelliğini taşıyordu.
Şimdiyse uluslararası bir araştırma takımı, Avrupa’nın kuzeyi genelindeki bölgelerden çıkarılmış Viking iskeletlerinin dişlerinden alınan ve yeni keşfedilen virüs soylarının genomlarını dizilemişler. Bulgular, dört gün önce Science bülteninde yayınlandı.
Çalışmaya önderlik eden ve Cambridge Üniversitesi’nde çalışan genetikçi Eske Willerslev şöyle söylüyor: “Viking iskeletlerinin dişlerinde, çiçek virüsünün yeni soylarını keşfettik ve bunların genetik yapısının, 20’nci yüzyılda ortadan kaldırılan modern çiçek virüsününkinden farklı olduğunu bulduk. Vikinglerin Avrupa ve ötesine seyahat ettiğini halihazırda biliyoruz. Şimdi de çiçek hastası olduklarını biliyoruz. Dünya çapında seyahat eden insanlar, COVID-19’u hızlı şekilde yaymışlardı. Vikingler de çiçek hastalığını yaymış olabilir. Fakat o zamanlar, uçak yerine gemiyle seyahat ediyorlardı”
“Bu iskeletlerden çıkarılan 1400 yıllık genetik bilgiler çok büyük önem taşıyor çünkü çiçek hastalığına sebep olan variola virüsünün evrimsel tarihini gösteriyor.”
Cambridge Üniversitesi/ScienceDaily. Ç: O.