Yaklaşık 120 milyon yıl önce Dünya, okyanuslardaki oksijeni götüren uç noktalı bir çevresel bozulma yaşamış.
Okyanus anoksik olayı (OAE) 1a şeklinde bilinen bu olayda oksijenden mahrum kalan sular, bütün dünyayı etkileyen küçük (fakat önemli) bir kitlesel yok oluşa yol açmış. Erken Kretase Dönemi’ndeki bu çağda, denizde yaşayan bütün bir nannoplankton familyası neredeyse yok olmuş.
Northwestern Üniversitesi’nde çalışan dünya bilimciler, nannoplankton fosillerinde bulunan bol miktarda kalsiyum ve strontiyum izotopunu ölçerek, Ontong Java Platosu geniş volkanik sahasının (LIP) OAE1a’yı doğrudan tetiklediğine karar vermişler. Hemen hemen ABD’nin Alaska eyaleti boyutunda olan Ontong Java LIP, birkaç milyon yıl boyunca püskürmüş. Bu durum, onu bilinen en büyük LIP olaylarından biri haline getiriyor. Bu süre boyunca atmosfere tonlarca karbondioksit (CO2) yaymış ve Dünya’yı, deniz sularını asitlendiren ve okyanusları boğan bir sera gazı dönemine itmiş.
Çalışmanın birinci yazarı ve Northwestern Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan Jiuyuan Wang, “Sera gazı dönemleri üzerinde çalışmak üzere zamanda geri gidiyoruz çünkü Dünya an itibarıyla başka bir sera gazı dönemine doğru gidiyor” diyor. “Geleceği görmenin tek yolu, geçmişi anlamak.”
Çalışma geçen hafta Geology bülteninde çevrimiçi olarak yayımlandı. Bu çalışma ayrıca, dengeli strontiyum izotopu ölçümlerinin antik okyanus anoksik olayları çalışmasına uygulandığı ilk araştırma niteliğini taşıyor.
Amanda Morris/Northwestern Üniversitesi. Ç: O.