Vücudumuzda Kaç Tane Atom Var?

0
Canlandırma: cokada/iStock

Hidrojen ve bazı hafif elementler haricinde, insan vücudundaki her bir atom milyarlarca yıl önce patlayan yıldızlar sayesinde ortaya çıktı. Vücudumuzdaki hidrojen ve diğer elementler ise evrenin oluşum aşamasında meydana geldiler. Neticede tüm atomlarımız yıldızlararası yolculuk yaparak buraya ulaştı.

Canlı ya da cansız olsun, her şey atomlardan oluşuyor. Her bir atom; proton, nötron ve elektron olmak üzere üç parçacıktan meydana geliyor. Atomun merkezinde proton ve nötronlar bir araya gelip çekirdeği oluşturuyor. Elektronlar ise bu çekirdeğin çevresinde dönüyor.

Vücudumuzdaki atomların sayısını hesaplamak için önce insan vücudu için ortalama bir ağırlık tespit etmemiz gerekir. Diyelim ki ortalamayı 70 kilogram olarak aldık. Bu durumda, 7’nin yanına 27 tane sıfır eklediğimizde vücuttaki atom sayısına erişiriz.

Bu atomların bazıları birbirinden farklı. Vücudumuzun çoğunluğunu oluşturanlar ise üç grupta toplanıyor. %99’u için şöyle bir gruplandırma yapabiliriz: %65’i hidrojen, %24’ü oksijen, %10’u ise karbon. Geriye kalan %1 zirkonyum, radyum, bakır ve bor gibi elementlerden oluşuyor.

Fakat tüm bu atomlara rağmen, vücudumuzun büyük çoğunluğu atomsuz, boş alanlardan oluşuyor. Her birimizin içindeki bu boş alanlar çıkarılsaydı ve geriye sadece atomlardan ibaret olan bölümler kalsaydı vücutlarımız öyle küçülürdü ki, geriye kesme şeker büyüklüğünde bir kütle kalırdı. Daha da şaşırtıcı olanı, aynı durum evrende de geçerli. Evrendeki tüm maddeler; yani atomlardan oluşan bölüm, evrenin sadece %4’üne karşılık geliyor.

 

Popular Science Türkiye arşivinden.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz