2018 yılında fareler üzerinde yapılan bir çalışmaya göre bağışıklık sistemi, fast food içeren bir beslenme düzenine sanki bir bakteri enfeksiyonuymuş gibi cevap verebiliyor. Bulgular, hamburger ve pizza zincirlerine yaptığımız düzenli ziyaretlerin sağlığımıza ne kadar zarar verebileceğine yönelik yeni soru işaretleri oluşturuyor.
Araştırmacılar bu deneyde fareleri bir ay boyunca yüksek doymuş yağ, şeker ve tuz barındıran “Batılı” bir beslenme düzeninin eşdeğeriyle beslemiş ve hayvanlara hiç taze meyve, sebze veya lif vermemiş. Deney sonucunda, farelerin kanındaki bağışıklık hücresi miktarının tıpkı mikrobiyal bir enfeksiyonda olduğu gibi yükseldiği görülmüş.
Uluslararası araştırma takımı, fast food’un tetiklediği bu agresif alarm durumunun uzun vadeli devam edebileceğini de aktarıyor; araştırmacıların bu yorumu, bağışıklık sistemlerimizin daha önce verdiği savaşları hatırlama şekline yönelik yürütülen son araştırmalara dayanıyor.
Bonn Üniversitesi’nde çalışan takım üyesi Anette Christ, “Bu sağlıksız beslenme şekli, farelerin kanındaki belli bağışıklık hücrelerinin; özellikle de granülositler ve monositlerin beklenmedik şekilde artmasına yol açtı” diyor.
Söz konusu beyaz kan hücreleri, araştırmacıları farelerde uygulanan beslenme düzenleriyle etkinleşen belli genlere yöneltmiş. Bir bağışıklık hücresi ordusunu harekete geçirmekten sorumlu hücre tipleri olan ata hücreler, bu genleri taşıyor.
Bahsi geçen ata hücrelerin ise daha önce, bir çeşit biyolojik saldırıyla mücadele hafızası taşıdığı bulunmuş.
Diğer bir ifadeyle vücut bir kere fast food diyetine tepki vermeye başladığında, sağlıklı bir beslenme düzenine geri dönmek; oluşan değişimleri tamamen geri döndürmeye yetmeyebilir ve bu durum, genel sağlık durumumuz açısından bir takım sonuçlar doğurabilir.
Bulgular Cell bülteninde yayımlandı.
David Nield/ScienceAlert. Ç: O.