X-Işınıyla Yapılan Yeni Taramalar, Antik Mısır’daki Hayvan Mumyalarının İçindekileri Gösteriyor

0
Swansea Üniversitesi

2.000 yıldan uzun süre önce yaşamış hayvanların yaşamları ve ölümleri gün yüzüne çıkıyor. Antik Mısır’da mumyalanmış ve girişimsel olmayan, yüksek çözünürlüklü 3 boyutlu X-ışını taramalarından geçirilen bir kedi, bir yılan ve bir kuş; bu hayvanların nasıl saklandığını ve binlerce yıl önce uygulanan karmaşık mumyalama işlemlerini anlamamıza yardımcı oluyor.

Swansea Üniversitesi

Yeni çalışma, antik Mısırlıların hayvanlarla olan ilişkilerini ve bu hayvanların, antik Mısırlıların karmaşık ruhani yaşamlarında oynadığı rolleri de anlamamıza yardımcı olabilir.

Soldan sağa doğru; mumyalanmış yılan, kedi ve kuş. Swansea Üniversitesi

Aslında antik Mısırlılar birçok hayvanı mumyalamış. Mumyalama, adeta bir endüstri gibiymiş. Kutsal Mısır böceklerinden yavru köpeklere, aynakgillerden timsahlara kadar milyonlarca hayvan mumyası bulunmuş.

Tabi bazı hayvan mumyaları, sahipleriyle birlikte gömülen can dostu evcil hayvanlarmış. Bazılarıysa, öteki tarafta yiyecek niyetine insanların mezarlarına dahil edilmiş. Bazıları kendi başlarına kutsal hayvanlarmış ve insanlar bu hayvanlara yaşamları boyunca tapıp, öldükten sonra mumyalamışlar.

Fakat mumyalanmış hayvanların büyük çoğunluğu, muhtemelen adak olarak sunulmuş; iyilik istemek üzere tanrılara verilmiş ya da dua eden birine değer kazandırmışlar. Bazıları doğada yakalanmış fakat bulgular, pek çok hayvanın beslendiğini ve bu özel amaç için ‘mumya tarlalarında’ yetiştirildiğini de akla getiriyor. Bu hayvanlar daha sonra, muhtemelen tanrılardan fazladan iyilik isteyen kişilere satılmış.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz