Potsdam İklim Etkileri Araştırma Merkezinde çalışan bir araştırma takımının çalışmasına göre, yağmurlu günler ve olağanüstü yağışların yaşandığı günler artış gösterdiğinde ekonomik büyüme düşüyor. Nature bülteninde kapak konusu olan çalışmaya göre, zengin ülkeler ve üretim ile hizmet sektörleri bu durumdan en ağır şekilde etkileniyor. Son 40 yılda 1,500’ü aşkın bölge üzerinde yürütülen veri analizi, arada açık bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Makalede, petrol ve kömür kullanımından kaynaklı iklim değişiminin yön verdiği günlük yağmur miktarındaki artışın, küresel ekonomiye zarar vereceği öne sürülüyor.
Potsdam İklim Etkileri Araştırma Enstitüsü ile Mercator Ortak Varlıklar ve İklim Değişimi Araştırma Enstitüsünde görev yapan ve yeni çalışmaya öncülük eden Leonie Wenz, “Bu durum refah ve nihayetinde de insanların işleriyle ilgili” diyor. “Dünya çapındaki ekonomiler, yağmurlu günlerin artmasıyla ve olağanüstü günlük yağışlarla yavaşlıyor. İklim değişiminin gerçek maliyetini gitgide daha iyi anlıyoruz ve bunlar da elimizdeki bilgilere yenilerini ekleyen önemli tespitler.”
“İklimsel etkilerin makro ekonomik değerlendirmelerinde, şimdiye kadar çoğunlukla sıcaklığa odaklanılmış ve yağışlarda meydana gelen değişimler yalnızca yıl veya ay gibi uzun zaman ölçeklerinde hesaba katılmış” diyor Wenz. “Dolayısıyla resmin tamamı görülememiş. Yıllık yağış miktarının artması genelde ekonomiler için iyi bir şey; özellikle tarıma bağımlı olanlar açısından. Fakat yağmurun yılın günlerine nasıl dağıldığı da önemli. Günlük yağış miktarının şiddetli olması, özellikle ABD, Japonya veya Almanya gibi zengin, sanayileşmiş ülkeler bakımından kötü görünüyor.”
Kaynak: Potsdam İklim Etkileri Araştırma Merkezi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.