Mars’a iniş hiç de göründüğü gibi kolay bir iş değil. Şimdiye kadar yalnızca Birleşik Devletler bu zor görevin üstesinden gelerek sadece birkaç saniyeliğine robotları indirdi ve Mars yüzeyinde çalışmalarını sağlayabildi. Fakat Rusya ve Avrupa Uzay Ajansı da alışılagelmiş düzeni bozma eğilimindeler.
Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen toplantıda ESA (European Space Agency- Avrupa Uzay Ajansı) üyesi ülkeler kızıl gezegene 2021 de yapılacak iniş denemesi için ExoMars gezginine 464 milyon dolar yatırmayı kabul ettiler. ExoMars, Rusların uzay ajansı Roscosmos ile birlikte yürütülen bir proje. Uzay aracı 2020 de fırlatılacak.
ExoMars’ ın, Mars yüzeyine uzay aracı indirmek için son denemesinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından; gezgini Mars yüzeyine indirme kararında ilerlemeleri biraz şaşırtıcı. Sistemdeki bir hata yüzünden Schiparelli uzay aracının sensörleri, Mars yüzeyine yaklaştığını hissederek paraşütün bağlarını kopardı. Halbuki araç henüz tam olarak yaklaşmamıştı ve 3,7 kilometrelik bir düşüşten sonra uzay aracı kızıl yüzeyde siyah bir leke oluşturarak yok oldu.
Gezgini Mars’a emniyetli bir şekilde indirmek adına ExoMars takımı bu yıl yaşanan hayal kırıklığından ders çıkarmak istiyor. Eğer başarılı olursa gezgin ESA ve Rusya için bir ilk olacak.
Kızıl gezegenin ölümcül radyasyonundan korunmak adına yüzeyin altında oluşması mümkün yaşam belirtilerini aramak için gezgin iki metre uzunluğunda sonda ve bir adet laboratuvara sahip olacak. Kıyaslamak gerekirse NASA’ nın Mars’a yolladığı Curiosity uzay aracı yüzeyi yalnızca 5 cm kadar delebiliyor.
Popular Science bu önemli görev için neden bu kadar aceleci bir şekilde çalıştıklarını anlamak adına ExoMars ekibine ulaştı. Eğer bir şey duyarsak bu yazıyı güncelleyeceğiz ama sebeplerden bir tanesi, 1 milyar dolarlık pahalı bir başarısızlık sonucu 2018 de yapılması planlanan fakat ertelenen fırlatma olabilir.
Çeviren : Batuhan ŞAHİN