Mikroskopik Kardan Adam, İnsansı Robot ve Daha Fazlası

0

Bu haftanın en beğendiğimiz görselleri:

 

1) Dünyanın En Küçük Kardan Adamı

Kış gündönümünün olduğu geçen Çarşamba Tumblr’da popüler olan bu kardan adam 3 micron boyuyla dünyanın en küçüğü olmayı başardı. Kardan adamın gövdesi hassas bir şekilde kesilmiş 3 adet silis küreden yapıldı. Küreler birbirine küçük ve özgün şekiller oluşturmak için sıklıkla kullanılan bir yöntem olan bir elektron demetinin taranmasıyla bağlandı. Burnu ise platinden yapıldı.

2) Biyoçeşitlilik Gerçekten Şirin Olabilir

Bilimsel adı Tylototriton anguliceps olan resimdeki semender, Güneydoğu Asya’daki Mekong Nehri boyunca bulunan 163 canlıdan biri olup 2015 yılında yeni türler sınıfına dahil oldu. Uzay Yolu filmindeki dünya dışı insansı türlerin birinden esinlenerek adına Klingon semenderi denildi. Listede yer alan bir diğer canlı ise hayli ilginç bir ada sahip:  David Bowie vari yılan.

3) Ahtapot Casper Tehlikede

Bu hayalet benzeri ahtapot, geçen sene Havai kıyılarında keşfedildi. Ancak bilim adamları bu türün uzun zamandır tehlike altında olduğuna inanıyor. Bu ahtapotlar yumurtalarını manganez katmanları üzerinde büyüyen özel bir sünger türü üzerine bırakırlar. Manganez, cep telefonlarının ve diğer teknolojik aletlerin yapımında kullanıldığı için son yıllarda yoğun olarak çıkarılan bir mineraldir. Şimdilik, Dünya yüzeyinde yeterli miktarda manganez olması nedeniyle bu hayvanlar güvende. Fakat bilim adamları bu durumun ne kadar süreceğini bilmiyorlar.

4) İnsansı Dalgıç

Kim tehlikeli bir su altı arkeolojik alanını gerçekte insan olmayan bir insandan daha iyi keşfedebilir? Stanford araştırmacıları, insanların gidemediği okyanusun tehlikeli derinliklerine ulaşabilen bu yarı insansı yarı ROV (Remotely Operated Underwater Vehicle – Uzaktan Kumandalı Sualtı Aracı) robotu yaptılar. Kutu görünümlü ve daha az becerekli olan diğer ROV’ların aksine bu insansı robot, hassas denizaltı görevlerini yerine getirmek için gerçek insanlar tarafından kumanda edilen iki ele sahip.

5) Kar Çölü

Özellikle yüksek rakımlı yerlerde olan çöllere devamlı kar yağar. Fakat Afrika’nın Kuzeyinde yer alan Sahra Çölü’nde bembeyaz bir Noel yaşamak oldukça sık görülen bir durum değil. Yukarıdaki uydu görüntüsünde görüldüğü üzere bu hafta kar tüm çölü örttü. Bu bölgede bilim adamları tarafından kayıt edilen en son kar yağışı Şubat 1979’da gerçekleşti. Bu garip hava olayını ve dünyadaki diğer şaşırtıcı karlı günleri buradan okuyabilirsiniz.

Yazar: Claire Maldarelli

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz