Bilim İnsanları, Özerk Şekilde Öğrenebilen Yapay Bir Sinaps Oluşturdu

0

Bu çılgınca.

Yapay Zeka’da (AI) yaşanan geliştirme ve ilerlemeler, büyük ölçüde, insan beyninin çalışma şeklini taklit eden teknolojilerden dolayı gerçekleşti. Bilişim teknolojisi dünyasında, bu gibi AI yapılarına sinirsel ağlar adı veriliyor.

Bunlar, diğer özelliklerinin yanında, beynin konuşmayı ve görüntüleri işleme şeklini örnek alması amacıyla eğitilebilen algoritmalar içeriyor. Ancak, bir Yapay Sinir Ağını çalıştırmak, pek çok zaman ve enerji harcıyor.

Şimdi, Thales’daki Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nde (CNRS), Paris-Sud’daki Bordeaux Üniversitesi’nde ve Evry’de bulunan araştırmacılar, doğrudan bir çip üzerinde memristor adı verilen yapay bir sinaps geliştirdiler.

Bu cihaz, öğrenmek için daha az zaman ve enerji gerektiren zeki yapıların yolunu açıyor ve özerk şekilde öğrenebiliyor.

İnsan beyninde, sinapslar sinir hücreleri arasındaki bağlantılar şeklinde çalışırlar. Bu sinapslar ne kadar uyarılırsa, bağlantılar güçlenir ve öğrenme ilerler.

Memristor da benzer bir biçimde çalışıyor. İki elektrot ile çevrelenmiş (ve kendiliğinden kutuplaşabilen) ince bir ferroelektrik katmandan oluşuyor.

Voltaj atışları kullanılarak, biyolojik sinir hücreleri gibi dirençleri ayarlanabiliyor. Sinaptik bağlantı, direnç düşük olduğu zaman güçlü oluyor ve güçlü olduğu zaman düşük oluyor.

Memristorun öğrenme kapasitesi, bu ayarlanabilir dirence dayanıyor.

AI yapıları, geçtiğimiz birkaç yıl içinde önemli oranda gelişti. Öğrenme algoritmaları ile oluşturulan sinirsel ağlar, daha önce yapay yapıların yapamadığı görevleri artık gerçekleştirebiliyorlar.

Örneğin, zeki yapılar artık müzik besteleyebiliyor, oyun oynayabiliyor ve insan oyuncuları yenebiliyor veya vergi işlerinizi yapabiliyorlar. Bazıları, intihar davranışını bile tanıyabiliyor veya neyin yasal olduğu ile neyin olmadığı arasında ayrım yapabiliyor.

Bunların hepsi, AI’nin öğrenme kapasitesi sayesinde oluyor. Bunun tek sınırı, kendi sıçrama tahtası görevi gören verileri tüketmek için gereken zaman ve çaba miktarına bağlı.

Memristor ile bu öğrenme süreci büyük oranda geliştirilebilir. Memristor üzerinde yapılan çalışmalar devam ediyor, özellikle işlevini en iyi hale getirme yöntemlerini araştırma konusunda.

İlk defa başlayanlar için söylemek gerekirse, araştırmacılar, nasıl işlev gösterdiğini tahmin etmeye yardımcı olması amacıyla bir fiziksel modeli başarıyla oluşturdular.

Araştırmacıların çalışması, Nature Communications bülteninde yayınlandı.

 

Yakında, bizim beyinlerimiz kadar iyi öğrenebilen AI yapılarına sahip olabiliriz; hatta daha iyilerine.

 

 

 

ScienceAlert

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz