Yeni Araştırma, Dünya’nın Oluşum Sürecini Yeniden Yazıyor

0
NASA/JPL

Güneş Sistemi’nin ilk zamanlarında bebek Dünya’nın oluşumu, daha önce düşünülenden çok daha kısa sürmüş olabilir.

Şubat ayında yayımlanan bir analize göre, Dünya’nın büyük bir kısmının yalnızca 5 milyon yıl içinde bir araya geldiğine yönelik kanıtlar var. Bu süre, mevcut modellerin ileri sürdüğü sürelerden birkaç kat daha kısa.

Gezegen oluşumuna dair bildiklerimize önemli bir katkı yapan bu düzeltme, söz konusu mekanizmaların düşündüğümüzden daha çeşitli olabileceğini akla getiriyor; Mars ve Dünya gibi aynı civarda yer alan, aynı tip kayalık gezegenler arasında bile…

Gördüğünüz üzere, gezegenlerin nasıl oluştuğunu yüzde 100 kesinlikte bilmiyoruz. Gökbilimcilerin genel fikri oldukça iyi fakat ince detaylar… İşte onları faaliyet halindeyken gözlemlemek epey zor.

Gezegen oluşum sürecinin ana hatları, yıldız oluşumuyla ilişkili. Yıldızlar; bir toz ve gaz bulutunda yer alan bir kümenin, kendi kütleçekimiyle kendi içine çöktüğü ve dönmeye başladığı zaman oluşuyor. Bu durum, lavaboda dönen su gibi çevredeki toz ve gazın da onun etrafında dönmesine sebep oluyor.

Bunlar döndükçe, tüm maddeler yassı bir plak oluşturuyor ve büyüyen bir yıldız haline dönüşüyor. Fakat plağın hepsi kullanılmıyor; geriye kalanlar protogezegensel plak şeklinde adlandırılıyor başka gezegenlerin oluşumuna katılıyor. Bu sebeple Güneş Sistemi’ndeki tüm gezegenler, Güneş’in etrafında hemen hemen yassı bir düzlemde hizalanmış şekilde duruyor.

Michelle Starr/ScienceAlert. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz