Yeni Araştırma, Yaşamın Sonraki Dönemlerinde Kas Zayıflığının Biyolojik Sebeplerini Belirliyor

0
Fotoğraf: Victor Freitas

Yapılan yeni ve büyük ölçekli bir genetik analizde, insanların hayatın sonraki döneminde kas zayıflığına daha elverişli hale gelmesine katkıda bulunan biyolojik işleyişler belirlenmiş. Elde edilen bulgular, osteoartrit ve diyabet gibi hastalıkların söz konusu elverişlilikte önemli bir rol oynayabileceğini gösteriyor.

Yaşlandıkça kas gücü kaybediyoruz. Şiddetli zayıflıklar, bazı insanların gündelik yaşamlarını etkiliyor ve bu duruma sarkopeni (yaşlılığa bağlı kas kaybı) adı veriliyor. 50 yaş üzerindeki kişilerin yaklaşık yüzde 10’nda sarkopeni görülüyor. Ölüm oranlarının artışıyla bağlantılı olan bu zayıflığın ortaya çıkma ihtimalini etkileyen pek çok sebep bulunduğu düşünülüyor.

İngiltere Biobank veritabanı ve diğer 21 insan grubunda 60 yaş üstü 250.000’den fazla insan üzerinde genetik analiz yürüten araştırmacılar, uluslararası sarkopeni tanımlarından elde edilen kas işlevi eşiklerini kullanarak el ile kavrama gücüne bakmışlar.

ABD ve Hollanda’da çalışan araştırmacıların da katkıda bulunduğu takım, sonrasında genetik bir analiz yürütmüş ve bazı insanları sarkopeniye iterken, diğerlerini koruyan bir takım biyolojik işleyişler olduğunu bulmuş. Nature Communications bülteninde yayımlanan çalışmada, kas zayıflığı ile ilişkilendirilen 15 genom bölgesi tanımlanıyor. Bu bölgelerden 12 tanesi, sürekli tutuş gücü ölçümlerine yönelik yapılan önceki analizlerde yer almamış.

Kırmızı kan hücreleri ve iltihaplanmanın da yer aldığı kandaki biyolojik işaretçiler de sarkopeniyle tesadüfi güzergâhlar paylaşıyor olabilir. Elde edilen sonuçlar hep birlikte değerlendirildiğinde, özel müdahalelerin uygulanması veya en çok tehlike altında olan kişilerin belirlenmesine yönelik belli alanların altını çiziyor.

Baş yazar Garan Jones, şöyle aktarıyor: “Bulduğumuz en kuvvetli bağlantılar, bağışıklık sistemini ve kas-iskelet sisteminin büyümesi ile gelişmesini düzenleyen genom bölgelerine yakın yerdeydi. Fakat daha önce kas-iskelet özellikleriyle bağlantılı olduğu bilinmeyen bölgelerde de ilişkiler keşfettik.”

“Yaşlı kişilerdeki kas zayıflığına yönelik gerçekleştirdiğimiz analizin, tip 2 diyabet gibi metabolik hastalıklar ve osteoartrit ile eklem iltihabı gibi otoimmün durumlar ile ortak genetik güzergâhlar paylaştığını keşfettik. Sakropeni, bu durumlara karşı yüksek tehlike altında bulunan altgruplarda aranması ve önlenmesi gereken önemli bir sonuç niteliği taşıyor olabilir.

“Yaşla birlikte kas zayıflığına katkıda bulunan genetik etmenlerin anlaşılmasıyla, yaşlılıkta daha mutlu ve daha sağlıklı bir yaşama yol açabilecek daha erken olası tedavi müdahalelerini vurgulayabilmeyi umuyoruz.”

Exeter Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz