Şizofreni dünya üzerinde 21 milyonu aşkın insanı etkileyen karmaşık semptomları bulunan bir hastalık. Belirtilerin arasında en önemli ve tedavisi en zor olanı hafıza kaybı. Bilim insanları yıllardır bu sorunun beynin hangi bölgesinde olduğunu biliyor fakat sebeplerini ve bunu nasıl düzelteceklerini bilmiyor. Kolombiya Zuckerman Enstitüsü daha önce ortaya çıkmamış potansiyel bir tedavi yöntemi sunuyor: beyindeki iletişimi körelten genetik mutasyonu bitirecek bir ilaç!
Neuron dergisinde yayınlanan çalışma araştırmacıların geliştirdiği bu ilacın mutasyona uğramış fareleri sinirsel hasardan koruyarak olumlu etki gösterdiğini yazıyor.
Makalenin yazarlarından Joshua Gordon şöyle söylüyor:
“Önceki makalemizle beraber bu çalışma genetikten yola çıkılarak davranışı etkileyebileceğimizi gösterdiği için bir ilk konumunda.”
Hasta bireylerde beynin oluşumu sırasında birbiriyle bağlantısı olması gereken prefrontal korteks ile hipkampusun arasındaki sinirsel gelişimi bozan bir mutasyon var. Bahsettiğimiz bölgeler hafızanın oluşumunda rol oynayan bölgeler ve şizofreni hastalarında olduğu gibi mutasyona sahip beyinlerde bu bölgeler düzgün bir şekilde gelişmiyor. Araştırmacılar önceki çalışmalarında bunu gösterdiler.
Yeni çalışma genetik mutasyona neden olarak beynin gelişimini engelleyen belirli bir proteini durdurma konusuna yoğunlaşmış durumda. Yardımcı yazarlardan Joseph Gogos bu proteini GSK3B olarak adlandırıyor ve oluşmakta olan beyni engellediğini söylüyor.
Bu proteinin yokluğunda beyin normal gelişimini tamamlayıp düzenli bir şekilde çalışabiliyor. Fakat beyin gelişiminin erken safhalarında proteini çalışamaz hale getirmek şart. Araştırmacılar proteini durduracak ilacı henüz beyin gelişimi süren 7 ile 28 günlük farelerde denedi.
Araştırmacılar daha sonra prefrontal korteks ve hipokampi bölgelerindeki sinirsel iletimi ölçebilecek için iki bölgeye de kablo yerleştirdiler. Mutasyona sahip farelerde sinyaller bağımsız bir şekilde hareket ederken sağlıklı beyinlerde bu iletim toplu bir şekilde ve iletişim halinde gerçekleşti. Tedavi gören farelerde ise bir öncekine göre %89’luk bir iyileşme gözlemlendi.
Bu genetik mutasyon şizofreninin en yaygın işareti. Mutasyonu taşıyanlarda şizofreniye yakalanma riski %30 daha fazla. Fakat ilginç bir şekilde şizofreni hastalarının sadece %1’i bu mutasyonu taşıyor. Mutasyona sahip olanlar ek olarak yüksek otizm riski de taşıyorlar.
Araştırma ekibi geliştirilen ilacın genetik mutasyonu olmayanlardaki etkisini görmek istiyor. Ayrıca gelecekte bu ilacı insanlarda da aynı şekilde kullanabilmeyi umuyorlar.