Yeni Buzdolabı, Besinleri Elektrik Olmadan Soğuk Tutuyor!

0

Şu kocaman büyük beyaz ve çirkin makinenin mutfağımızda olmasını doğal karşılamak kolaydır, fakat dünyada elektrik olmadan yaşayan 1.3 milyar insan, çalışan bir buzdolabı seçme hakkına sahip değil. Bu yüzden Kanada’da öğrencilerden oluşan bir takımın ürettiği soğutma cihazı hiç elektrik kullanmamasının yanısıra aynı zamanda ucuz ve taşınabilir de. Bu da onu, ürünlerini taze tutmaya çalışan uzak ve kırsal alanlardaki insanlar için mükemmel bir çözüm haline getiriyor – Science Alert

windchill_1024

Öğrencilerden biri olan Calgary Üniversitesi’nden Michelle Zhou, CBC News’a şöyle konuşuyor: “Dünyadaki israf edilen gıda miktarını azaltmanın iyi bir şey olacağını düşündük ve bu tasarımla çıkageldik, çünkü kolay bir şekilde yapılıyor ve malzemeler nispeten ucuz.”

WindChill Gıda Saklama Birimi olarak adlandırılan cihaz, bir hava borusunu bir buharlaştırma odasına bağlıyor ve o da sıkıca kapatılmış bir soğutma odasına bağlanıyor. Soğutma odasında bulunanlar, buharlaşmanın neden olduğu soğuma işlemi ile soğutuluyor.

Cihaz, yer altına gömülmüş bir boruya giden baca üzerinden sıcak ortam havasını pasif şekilde çekerek çalışıyor. Böylece hava, buharlaşma odasındaki suya batırılmış fıçı şeklinde halkalı boruya gönderilmeden önce soğumaya başlıyor. Buharlaşma işlemine güneşten güç alan küçük bir pervane ile yardım ediliyor. Borunun etrafında buharlaşan su, içerideki havayı soğutuyor ve daha sonra soğutma odasına girmeden önce yeraltına geri gönderiliyor.

Buluş 2015 Biomimicry (Biyotaklit) Küresel Tasarım Yarışması’nın öğrenci sınıfında birinci oldu. Yarışmada araştırmacılardan ve öğrencilerden, küresel gıda sistemine doğadan ilham alarak yenilikler getirmeleri isteniyor. Calgary Üniversitesi takımı, icatlarının mercan ve kangurulardan arılar ve fillere kadar her şeyden ilham aldıklarını söylüyor (havayı fil kulakları ile sifonlamayı ve nesneleri yeraltında termit tünelleri gibi soğuk tutmayı düşünün).

Sıradaki adım, tasarımı geliştirerek soğutma odasında sabit şekilde 4.5 derece sıcaklığa ulaşmak olacak. Besinleri bozulmaktan korumak için bu gerekiyor.

Takım üyesi Jorge Zapote, CBC News’a şöyle konuşuyor: “Dünyadaki gıdaların çeyreğinden yarısına kadarı her sene ve kırsal kesimlerde israf ediliyor, Afrika’nın kırsal bölgelerinde insanların yaklaşık yüzde 70’inin elektriğe erişimi yok. Bu yüzden cihaz şu anda bir güneş levhasından gelen ufak bir miktar elektrik kullanıyor, fakat nihâi hedef hiç elektrik kullanmamak. Bu yüzden bu cihaz o bölgelerde yaşayan insanlara gerçekten yardımcı olabilir.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz