Yeni Keşfedilen Nöronlar, Grup İçindeki Rekabete ve Sosyal Davranışlara Yön Veriyor

0
Beyindeki sinir hücrelerini gösteren bir canlandırma. Tasvir: anusorn nakdee/iStock

Fareler üzerinde yürütülen yeni bir araştrmada, bireyler arasındaki rekabetçi etkileşimlere nüfuz eden ve grupların sosyal davranışını şekillendirmede önemli bir rol oynayan beyin hücreleri belirlenmiş. Massachusetts Genel Hastanesinde (MGH) çalışan bilim insanlarının öncülüğündeki bir araştırma takımının iki gün önce Nature bülteninde yayımlanan bulguları, sadece insanların birbirleriyle olan etkileşimlerine ilgi duyan bilim insanları için değil; aynı zamanda değişen sosyal davranışlarla öne çıkan otizm tayf bozukluğu ve şizofreni gibi nörobilişsel durumları araştıranlar için de faydalı olacak.

MGH’de doktora öğrencisi olan tıp doktoru ve baş yazar S. William Li şöyle aktarıyor: “İnsanlar ve hayvanlardaki sosyal etkileşimler, en çok büyük gruplarda meydana geliyor. Bu grup etkileşimleri ise sosyoloji, ekoloji, psikoloji, ekonomi ve politik bilimde belirgin bir yol oynuyor. Sosyal grupların bu karmaşık dinamik davranışına beyindeki hangi süreçlerin yön verdiği pek bilinmiyor. Bunun bir sebebi de, şimdiye kadar yürütülen çoğu sinirbilim araştırmasında tek başına etkileşimde bulunan birey çiftlerinin davranışlarına odaklanılmış olması. Biz ise burada, büyük fare kohortlarının binlerce özgün rekabetçi grup etkileşimi boyunca kablosuz şekilde takip edildiği bir paradigma geliştirip grupların davranışını inceledik.”

Li ve meslektaşları, hayvanların grup içindeki sosyal rütbesinin rekabet sonuçlarına yakından bağlı olduğunu keşfetmiş. Farelerin beyinlerindeki nöronların kayıtlarını gerçek zamanlı inceleyen takım, beynin ön singulat bölgesindeki nöronların ise bu sosyal rütbe bilgisini depolayıp yaklaşmakta olan kararlar için bilgi sağladığını bulmuş.

 

 

 

 

Kaynak: Massachusetts Genel Hastanesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz