Yerbilimciler, Atlantik Okyanusu’nun Derinlerindeki İlginç ‘Bumerang’ Depremini Doğruladı

0
Romanche kırılma bölgesinin yeniden yapılandırılan görüntüsü. Hicks vd., Nature Geoscience, 2020

Depremler gelir geçer ve arkalarında sıklıkla bir yıkım izi bırakırlar. Neyse ki genelde hemen geri dönmez ve bir kez daha geçmezler. Fakat… son derece ender koşullar altında böyle yapabildikleri görünüyor.

Bilim insanları yeni bir çalışmada, 2016 yılında Atlantik Okyanusu’nun altındaki derin deniz yatağını sallayan, olağandışı ve neredeyse eşi görülmemiş bir ‘bumerang’ depreminin bulgularına ulaşmışlar.

“Geri yayılan süpermakaslama kırılması” adı verilen bu deprem, Romanche kırılma bölgesi boyunca meydana geliyor. Bu bölge, Brezilya’nın doğu kıyısı ile Afrika’nın batı kıyısının hemen hemen ortasında, ekvator yakınında yer alıyor.

Güney Amerika ve Afrika tektonik plakalarının arasında yaklaşık 900 kilometre boyunca devam eden bir fay hattı olan bu kırılma bölgesi (Orta Atlantik Sırtı‘nın bitişiğinde), 2016’nın Ağustos ayında 7.1 büyüklüğünde bir deprem meydana getirmiş ve deprem, bölgedeki deniz altı sismometrelerin yanısıra uzak gözlem istasyonlarınca da tespit edilmişti.

Romanche kırılma bölgesinin yeniden yapılandırılan görüntüsü. Hicks vd., Nature Geoscience, 2020

Sinyallerin analiz edilmesiyle, bu depremin hiç de sıradan olmadığı; tek yönde giden ve daha sonra geri dönüp daha fazla sarsıntı yaratan tuhaf bir deprem olduğu ortaya çıkmış. Üstelik, hızında da önemli bir artış görülüyormuş.

Makalenin baş araştırmacısı ve Imperial College London üniversitesinde sismolog olan Stephen Hicks şöyle söylüyor: “Bilim insanları, böylesine tersine dönen bir kırılma mekanizmasının mümkün olduğunu kuramsal modellerde keşfettiyse de; bizim yaptığımız yeni çalışma, bu esrarengiz mekanizmanın gerçek bir fayda meydana geldiğine yönelik en açık kanıtlardan bazılarını sağlıyor.”

Peter Dockrill/ScienceAlert. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz