Yıldızların yüzeyi değişken bir yer. Sürekli hareket halinde ve yüzeyde yüksek çekim kuvvetinden ötürü yüzeyde maddeler birikiyor. Bu yüksek aktivite muhtemelen kendine özgü sesler yaratıyor.
Evet, yıldızlar sesler çıkarıyor! Fakat biz insanlar ne yazık ki bu sesleri doğrudan duyamayacağız. Bilim insanlarının tahminine göre yıldızların çıkardığı ses bir memelinin duyabileceğinden 6 milyon kat daha yüksek. Ayrıca uzay sesi vakumladığı için de bu ses dalgaları bize ulaşamıyor.
Araştırmacılar plazmanın yoğun lazer varlığında nasıl hareket ettiğini bulmaya çalışırken yanlışlıkla bu akustik dışa vurum ile karşılaştılar. Saniyenin trilyonda biri kadar süren bu ses, lazerin plazmaya çarpmasının hemen ardından plazmanın yüksek yoğunluklu bölgeden düşük yoğunluklu bölgeye geçmesi esnasında ortaya çıktı.
Basınç oluşumu ve plazmanın atomlarının çarpışması, frekansı trilyon hertze kadar çıkan sesler bütünü oluşturdu. Hatırlatmakta fayda var, Dünyadaki en iyi dinleyecilerden olan yunuslar ve yarasalar sadece 100.000 hertz duyabiliyor; insanlar ise 20.000 hertz. York Üniversitesi fizikçilerinden birisi olan John Pasley’e göre böyle bir ses çıkaran plazma etkileşimi ancak yıldızların yüzeyinde görülebilir.
Umarım bir gün yıldızların seslerini dinleyebilecek teknolojiye ulasiriz. Paylaştığınız bilgiler için de çok teşekkürler