Genellikle yüz yılda bir gerçekleşen fırtınaların insan yapılarına olan etkisini görebilmek için bu süre boyunca beklemeniz gerekir ancak yeni geliştirilen teknolojiyle beklemek artık bir mecburiyet değil.
University of Maine’de bulunan yeni Harold Alfond W2 Okyanus Mühendisliği Laboratuvarı ve Gelişmiş Üretim Laboratuvarı, endüstriden ve akademiden gelen araştırmacılara, olabilecek en kötü okyanus senaryolarını test edebilme imkanı sunacak.
13,8 milyon Dolarlık yeni tesiste farklı teknolojilerle geliştirilen modelleri, havuzda test etme imkanı bulunacak. Bu havuzun derinliği, ayarlanabilir tabanı sayesinde 5 metreye kadar artırılabiliyor. Laboratuvarda farklı gemi modelleri, rüzgar türbinleri ve dalga ile enerji üretimi yapan cihazlar test edilebilecek ve test koşulları gerçek hayatta yaşanabilecek en kötü fırtınalarla eş değer nitelikte olacak.
Bangor Daily News’un haberine göre havuzda yer alan kürekler ile dalgalar 60 santimetre yüksekliğe ulaşabilecek; bu da gerçek hayatta karşılaşacağımız yaklaşık 40 metrelik bir dalgayla aynı etkiyi yaratacak. Bu sayede gerçeğinin 50’de 1’i olarak ölçeklendirilmiş mühendislik harikaları, burada test edilebilecek.
Tasarlanan modelleri olağanüstü test koşullarına tabi tutmak, mühendislere tam ölçekli projelere kaynak ve enerji akıtmadan önce tasarımlarındaki eksiklikleri giderme şansı verecek.
AP’ye konuşan tesis müdürü Anthony Viselli konu hakkında şöyle diyor: “Şimdiden, rüzgar türbini üreten firmalardan tesisimizi kullanmak için yoğun talep almaktayız çünkü bu tesisin bir başka benzeri bulunmamakta.”
Diğer deneyimsel mühendislik tesisleri ise okyanus mühendisliği alanında başka konulara yoğunlaşmış durumdalar. Birleşik Devletler Ordusu Mühendislik Birliği, Soğuk Bölgeler Araştırma ve Mühendislik laboratuvarına sahip. Bu tesiste araştırmacılar buz üretip, bu koşullarda makinelerin nasıl çalıştığını test ediyorlar. Bir diğer örnekse geçen ay Hollanda’da açılışı yapılan ve insan eliyle yaratılan en büyük dalgalara sahip tesis. Bu tesiste ise tsunami gibi olayların daha iyi anlaşılması hedefleniyor.