Yumurta hücreleri, çoğu canlının ürettiği açık ara en büyük hücreler. İnsanlarda, sıradan bir vücut hücresinden birkaç kat ve sperm hücrelerinden yaklaşık 10.000 kat daha büyükler.
Yumurta hücrelerinin veya ovositlerin bu kadar büyük olmasının bir sebebi var: Döllenmeden sonra büyüyen bir embriyoyu desteklemek için yeterli besin biriktirmeye ve tüm bu büyümeye güç sağlamak için mitokondriye ihtiyaçları var. Fakat biyologlar, yumurta hücrelerinin nasıl bu kadar büyük hale geldiğini tam olarak anlamamışlar.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndec (MIT) çalışan biyolog ve matematikçilerin oluşturduğu bir araştırma takımı, meyve sinekleri üzerinde yaptığı yeni bir çalışmada yumurta hücrelerinin döllenme öncesinde önemli miktarda ve hızla büyüdüğü bu sürecin, farklı boyutlu balonlar arasındaki gaz değiş tokuşuna benzeyen fiziksel bir olguya dayandığını ortaya çıkarmış. Araştırmacılar çok daha büyük yumurta hücrelerini çevreleyen “dadı hücrelerin”, havanın tıpkı bir deney düzeneğinde ufak tüplerle birbirlerine bağlanan küçük bir balondan büyük bir balona akması gibi; içeriklerini bu daha büyük hücreye döktüklerini göstermişler.
MIT fiziksel uygulamalı matematik yardımcı profesörü Jörn Dunkel şöyle aktarıyor: “Bu çalışma, fizik ve biyolojinin nasıl bir araya geldiğini ve doğanın fiziksel süreçler kullanarak bu sağlam işleyişi nasıl oluşturabildiğini gösteriyor. Eğer bir embriyo olarak gelişmek istiyorsanız, hedeflerden birisi de işleri epey çoğaltılabilir hale getirmektir. Fizik, belirli aktarım süreçlerine ulaşılmasında sağlam bir yöntem sunuyor.”
Anne Trafton/Massachusetts Teknoloji Enstitüsü. Ç: O.