Zehirli alglerin yoğun şekilde patlaması, dünyanın birçok kıyı kesiminde yaygın hale geliyor. Miami Üniversitesi’nde çalışan bilim insanlarının öncülüğündeki yeni bir çalışmanın sonuçları, COVID-19 salgını sırasında herkesin alışageldiği yüz maskelerinin, havadan yayılan bu zehirlere karşı da koruma sağlayabileceğini gösteriyor.
MÜ Deniz ve Atmosfer Bilimleri Fakültesi’nde çalışan araştırmacılar, kolayca bulunabilen klima filtreleri ve yüz maskelerinin zararlı alg patlaması olaylarında yayılan zehirleri süzmede ne kadar etkili olduğunu anlamak amacıyla bir deney tasarlamışlar.
Çalışmanın baş yazarı ve atmosfer bilimleri yardımcı profesörü Cassandra Gaston, “Yüz maskelerinin ve yüksek süzme performansına sahip klima filtrelerinin, zehir içeren küçük parçacıkları süzerek maruziyet tehlikesini azaltabileceğini bulduk” diyor.
Çalışmanın eş birinci yazarı ve Atmosfer Bilimleri Bölümü’nde doktora öğrencisi olan Haley Royer, “Bu süzgeç malzemeleri, diğer türden ufak parçacıkların süzülmesinde de etkili olabilir” diyor. “Günümüzde hepimizin bildiği üzere yüz maskeleri, COVID-19’un insandan insana bulaşmasını önlemede gerekli şeyler.”
Sıklıkla kızıl gelgitler veya mavi yeşil algler biçiminde bahsedilen zararlı alg patlamaları, su yollarında son bulan ve besin yönünden zengin olan tarımsal ile endüstriyel atıklar sebebiyle artış gösteriyor. Zehirli parçacıklar, havaya çoğunlukla dalgaların kırılmasıyla giriyor ve insanlar ile deniz yaşamında ciddi sağlık sorunlarına sebep olan havai zehirler meydana getiriyor. Havada gezen zehirli maddeler, özellikle kirli su yollarının yakınında bulunan iş yerleri ve evlerde iç mekandaki hava kalitesini de etkileyebiliyor. Çalışma Aerosol and Air Quality Research bülteninde yayımlandı.
Diana Udel/Miami Üniversitesi Deniz ve Atmosfer Bilimleri Fakültesi. Ç: O.