Yapılan yeni bir çalışmaya göre afantazili kişileri (zihinsel görüntüleri kafalarında canlandıramayanlar) korkutucu hikayelerle korkutmak daha zor.
İki gün önce Proceedings of the Royal Society B bülteninde yayımlanan çalışmada, afantazik kişilerin köpek balığı tarafından kovalanmak, bir uçurumdan aşağı düşmek veya yere çakılmak üzere olan bir uçakta bulunmak gibi can sıkıcı senaryolar okumaya karşı nasıl tepki verdikleri ölçülmüş.
Araştırmacılar her katılımcının korku tepkisini, değişen cilt iletkenlik seviyelerini izleyerek fiziksel olarak ölçmüşler (diğer bir ifadeyle, bir hikayenin kişiyi ne kadar terlettiğini). Bu türden testler, psikoloji araştırmalarında vücudun fiziksel duygu ifadesinin ölçülmesinde yaygın şekilde kullanılıyor.
Bulgulara göre korku hikayeleri, okurlar sahneyi zihinlerinde canlandıramadığı zaman korkutuculuğunu kaybediyor; bu durum ise hayal gücünün, duygular ile bilim insanlarının zannettiğinden daha yakın bir ilişki sergilediğini akla getiriyor.
Çalışmanın eş yazarı ve Yeni Güney Galler Üniversitesi Gelecek Zihinler Laboratuvarı’nın müdürü Profesör Joel Pearson, “Zihinsel canlandırmanın, düşünceler ile duyguları birbirine bağlamada kilit bir rol oynadığını gösteren en güçlü bulgulara ulaştık” diyor.
“Bugüne kadar yaptığımız tüm araştırmalarda, afantazili kişiler ile toplumun geneli arasında açık arayla bulduğumuz en büyük fark bu oldu.”
Yeni Güney Galler Üniversitesi. Ç: O.