Texas A&M Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar, hastaların randevu tarihleri arasında zihin sağlıklarını yönetmesine yardımcı olmak üzere akıllı cihaz tabanlı elektronik bir platform geliştirmişler. Geliştirilen yeni yapı, psikiyatrik sıkıntının işaretlerinden biri olan aşırı uyarılma durumunu devamlı şekilde takip edebiliyor. Bu gelişmiş teknolojinin yüz ifadelerini okuduğunu, ses kalıplarını çözümlediğini ve akıllı saatlerde yer alan bütünleşik hayati belirti okumalarını alabildiğini söyleyen bilim insanları, böylelikle bir hastanın stres altında olup olmadığının belirlenebildiğini söylüyor.
Dahası araştırmacılar, hastanın zihin sağlığında ani bir bozulma gerçekleşmesi durumunda, teknolojinin sağlık ekiplerine geri bildirim ve uyarı sağlayabileceğini belirtiyor.
Wm Michael Barnes ’64 Endüstriyel Mühendislik ve Sistem Mühendisliği Bölümü’nde yardımcı profesör olan Dr. Farzan Sasangohar, “Zihin sağlığı çok hızlı şekilde değişebiliyor” diyor. “Sağlık hizmeti sağlayanlar ve danışmanlar, bu değişimlerin birçoğunu göremiyor. Bizim teknolojimiz, hizmet sağlayıcılar ve danışmanların hastanın değişkenleri ile durumuna devamlı şekilde erişmesini mümkün kılacak. Bence bu gelişme hayat kurtarıcı sonuçlar içeriyor çünkü ihtiyaç durumunda hastalara ulaşabilecekler. Üstelik, hastaların zihin sağlıklarını daha iyi yönetmelerine de yardımcı olunacak.”
Araştırmacıların bütüncül elektronik izleme ve geri bildirim platformu, Journal of Psychiatric Practice bülteninde tarif ediliyor.
Zihinsel sağlık ihtiyaçları bulunan kişilerde, genelde birkaç defa doktora gidilince tedavi edilebilen bazı fiziksel hastalıklardan farklı olarak uzun bir tedavi dönemi gerekebiliyor. Ziyaret tarihleri arasında, bir hastanın zihinsel sağlık durumuna yönelik bilgi eksikliği oluyor. Bu sebeple, zihinsel sağlıkta meydana gelen beklenmedik bozulmaların ele alınma olasılığı kısıtlanıyor. Örneğin anksiyete bozukluğu bulunan bir hasta, yaşamında stresli bir olay yaşayabilir ve bu durumda tıbbi açıdan hızlı bir müdahale gerekebilir. Fakat bu hastanın randevu tarihi henüz gelmemiş olabilir. Diğer taraftan, sağlık uzmanları da hastaların mevcut durumunu bilemiyor. Bu durum, uygun tedavi sunulmasını engelleyebiliyor.
Vandana Sureş/Texas A&M Üniversitesi. Ç: O.