Bristol Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar, zürafaların sosyal yönden yüksek oranda karmaşık bir tür olduğuna yönelik bulgulara ulaşmış.
Zürafaların, geleneksel olarak az miktarda sosyal yapı taşıdıkları veya hiç taşımadıkları; sadece kısa süreli, zayıf ilişkiler sergiledikleri düşünülüyormuş. Fakat son on yılda yapılan araştırmacılar, zürafalardaki sosyal düzenin zannedilenden çok daha gelişmiş olduğunu göstermiş.
Bristol Üniversitesi Biyolojik Bilimler Fakültesi’nde çalışan Zoe Muller, üç gün önce Mammal Review bülteninde yayımlanan bir makalede zürafaların hayatlarının %30’una kadarını üreme sonrası durumda geçirdiğini gösteriyor. Bu durum, sırasıyla hayatlarının %23’ü ile %35’ini üreme sonrası durumda geçiren ve yüksek oranda karmaşık sosyal yapılar barındırıp yavrularına ortaklaşa şekilde bakan filler ile katil balinalar gibi diğer türlerle benzerlik taşıyor. Bu türlerde menopoz sonrası dönemde yaşayan dişi mevcudiyetinin, ilişkili soyların hayatta kalmasına yönelik faydalar sunduğu gösterilmiş. Bu durum, insanların da içerisinde bulunduğu memelilerde ‘Büyükanne hipotezi’ şeklinde biliniyor. Söz konusu hipotez, menopoz sonrasında uzun süre yaşayan dişilerin, sonraki nesillerin yetiştirilmesine yardımcı olduğunu ve böylece genlerinin korunmasını sağlama aldığını ileri sürüyor. Araştırmacılar üreme sonrası dişi yetişkin zürafaların da aynı şekilde işlev gösterebileceğini öne sürüyor. Bu durum ise yazarın, zürafaların muhtemelen anne tarafından gelen akrabalık ilişkisi yanında işbirlikçi ebeveynlik de sergilediği ve ilişkili akrabalarda ortak yavru bakımına katkı sağladığı savını destekliyor.
Zoe şöyle aktarıyor: “Böylesine büyük, simgesel ve karizmatik bir Afrika türünün bu kadar uzun zamandır yeterince incelenmemiş olması beni şaşırtıyor. Bu makalede tüm bulguları harmanlayarak, zürafaların esasında yüksek oranda karmaşık sosyal bir tür olduğunu ve muhtemelen filler, memeli deniz hayvanları ve şempanzeler ile kıyas götürür derecede karmaşık, yüksek işlevsellikte sosyal sistemler barındırdığını öne sürüyoruz.
“Bu çalışmanın kuma bir çizgi çekmesini ve bu çizginin ötesinde, zürafalara yüksek derecede başarılı ve karmaşık topluluklar evrimleştiren zeki, grup halinde yaşayan (bu sayede yırtıcıyla dolu zorlu ekosistemlerde hayatta kalmalarını kolaylaştıran) memeliler şeklinde bakılmasını umuyorum.”
Bristol Üniversitesi. Ç: O.