Taşıyıcı Olarak Yolcu Gemisinin Yerine Uçağı Kullanabilirsin Ancak F-18’in Yerine F-35’i Asla

0

Hayalet uçaklar bir hayli karmaşık makinelerdir. Bu uçaklar, aslında iki temel bilimin dikkatli bir analizi sonucunda nın bir araya getirilmesiyle oluşur: malzeme ve (şekil) metalürji (uçaktan gelen hassas sinyalleri gizleyen dış kaplaması)

Donal Trump, Amerika’nın uzun süredir geliştirdiği ve yüksek maliyetli hayalet uçaklar olan F-35 lerle ilgili attığı tweet ise şöyle:

(Lockheed Martin F-35’in gereğinden fazla ve büyük maliyetini bakarak, Boeing’e F-18 Super Hornet ile karşılaştırılabilir bir fiyata satışa sunulabileceğini sordum.)

Donald J. Trump on Twitter

Hayalet (görünmez) uçaklar F-35 uçakların tasarımı ile entegre olmuş durumdalar. Zayıf radar sinyali, düşmanın uçağı görmesini güç kılarak tehlike anından önce hedefe daha da yaklaşması demek oluyor.

Geliştirilen üç versiyonu süresince korunan: F-35A(hava kuvvetleri için olan tür), F-35B (deniz kuvvetleri piyade sınıfı için kısa süreli kalkışlı ve dikey iniş kapasiteli ve donanma için ayrıca uçak gemilerine inecek kadar dayanıklı olan tür), F-35C (uçakların gizli görevlerde kullanılmak üzere küçük dahili bomba bölmeleri gibi yenilikler için tasarımdan bazı ödünler verilmek zorunda kalındığı tür). F-35’lerin geliştirilmeye başlanmasından 20 yıl içerisinde; görünmezlik, programın sabit bir parçası olarak kaldı. Bu Hava Kuvvetleri tarafından önemliydi ve Donanma ve Deniz Kuvvetleri için F-35 satın alan olan dış müttefiklerle olan bir kâr anlamına gelmekteydi.


Bu kısıtlamalar ve maliyet aşımı, F-35’te beğenilmeme ve gerçek dışı bir seçenek olarak kaldı. Oysa Trump’ın önerisi çok basitti: “ Lockheed Martin F-35’in gereğinden fazla ve büyük maliyetini bakarak, Boeing’e F-18 Super Hornet ile karşılaştırılabilir bir fiyata satışa sunulabileceğini sordum! ” Bu söylem, fazla kötü niyetli savaşçıların kalbindeki görünmezlik tutkusunu görmezden gelindiği anlamına geliyor. F-18 çok şey ifade etse de görünmez bir jet değildir ve tamamen görünmezlik avantajını almak için üretilen F-35’inki gibi bir sistemi de yoktur.

Standart bir 747 uçağının, 747 gövdesinden inşa edilen pahalı bir sistemin, son derece uzmanlaşmış Air Force One (ABD Başkanlarını taşıyan uçak) türevleri ile aynı rolü oynayabileceğini düşündüğü kadar saçma bir şey veya daha açık bir ifadeyle bir gezi gemisinin, bir uçak gemisinin işini yapabileceğini öne sürmek gibi. Bu rol için uçak gövdesi oldukça önemli ve F-35’in kusurları ne olursa olsun F-18’de olmayan (görünmezlik) hayalet bir vücudu vardır.


Çeviren: Sibel Kurt

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz