Atopodentatus unicus, diğer adıyla “Tuhaf Diş”, bu yıl çok sayıda bulunan fosiller arasında ve oylanabiliyor.
Atopodentatus unicus, diğer adıyla “Tuhaf Diş”, bu yıl çok sayıda bulunan fosiller arasında ve oylanabiliyor.
Bu yıl kaç yeni türün fosilleri keşfedildi? Favorilerinizi oylayabilecek kadar çok.
Akademik dergi PLOS One, bu sıralar okuyucuları için oylama etkinliğine ev sahipliği yapıyor, böylelikle bu yıl hangi fosillerin en iyi seçildiğini tespit edebilecekler. Fosiller, balıktan kuşa ve tabi ki dinozorlara kadar çok geniş bir kategoriye sahip. Gerekli olan tek kriter türlerin bu yıl içerisinde bulunmuş olması ve omurgaya sahip olması. 27 Ekim’ de yapılacak olan the Society of Vertebrate Paleontology toplantısında, seçilen ilk on tür duyurulacak.
PLOS One, en önemli akademik bulgularını araştırıyor ve okuyucuları, türleri oylayarak bulguların tamlığını değerlendirebilmek ve araştırmacılara, evrimsel bağlantılar üzerine fikir vermek konusunda cesaretlendiriyor. Fakat, Popular Science dergisi olarak bu kriterlerde oylama konusunda nitelikli hissetmediğimiz için, bunun yerine geçtiğimiz bu yılın en tuhaf bulunan10 fosil listesini derledik.
Xenokeryx amidalae Develerin ve zürafaların soyu tükenmiş akrabası olan, Xenokeryx amidalae (“Tuhaf boynuz”), evet, Star Wars Phantom Manace bölüm karakteri olan, Padmé Amidala’nın saç tarzı ile Xenokeryx ayıların oksipital uzantısının dikkat çekici benzerliği sebebiyle bu ismi almış.
Allkauren koi Allkauren koi (“antik beyin” günümüzde kullanılmayan yerli Tehuelche dilinde) keşfedildiğinde, kafatasını olağanüstü bir şekilde korunmuş olarak bulan paleontolog, Pterosaur’un beyin yapısı ve hayranlık yaratan tuhaf dişlerine göz atabilme fırsatı sunuyor.
Microleo attenboroughi Görünüş olarak tuhaf bir lemur türüne benzese de, Microleo attenboroughi, isminde belirtildiği gibi (“küçük aslan”) gerçekte büyük kedilerle uzaktan akraba olan bir keseli. Doğa tarihine katkılarından dolayı David Attenborough’tan ismini alıyor.
Murusraptor barrosaensis Paleontologlar tarafından keşfedilen bu tür, Murusraptor barrosaensis, (“Sierra Barrosa Duvar Hırsızı”), 26 feetten uzun ve hala yavru, ancak bu hali bile yakın bir tür olan velociraptorden çok daha büyük. Buna rağmen, kalçasında keşfedilen boşluk, günümüz modern kuşlarına oldukça benziyor.
Atopodentatus unicus Canlı bir elektrik süpürgesine benzeyen Atopodentatus unicus (“tuhaf diş”) çok daha ünlü bir fosil. Çoğu bilinen memeli canlıların karnivor olduğu dönemde, keşfedilen ilk otobur memeli olarak karşımıza çıkıyor.
Sarmientosaurus musacchioi Yaşamış en büyük dinozorların bulunduğu grup olan titanozor fosillerine genel olarak Güney Amerika dolaylarında rastlanıyor. Fakat kafatası bu zamana kadar çok iyi korunmuş olan ki bu nadir bir durum, Sarmientosaurus musacchioi sayesinde(“Sarmiento kertenkelesi” kalıntının bulunduğu kasabadan adını almış); kafalarının vücut oranlarına göre anormal derecede küçük kaldığı saptanmış.
Albicetus oxymycterus Albicetus oxymycterus(“Beyaz balina” Moby-Dick’den esinlenerek verilmiş bir ad) fosil kalıntıları 1925 yılından beri Smithson’ın elinde olmasına rağmen, bulgular soyu tükenmiş bir mors türü olarak sınıflandırılmıştı. Ancak son araştırmalar, gerçeği açığa çıkararak yeni bir tür olduğunu ortaya çıkardı.
Machairoceratops cronusi Bu türü keşfeden paleontolog, Machairoceratops cronusi’nin tuhaf boynuzlarına dikkat çekmek için; “bükülmüş kılıç boynuzlu yüz” anlamına gelen ve tırpan taşıyan olarak tasvir edilmiş Yunan Tanrısı Cronus’ a atıfta bulunulan bu ismi koyuyor.
Morelladon beltrani Morelladon beltrani (“Morella’nın dişi” bulunduğu bölgeden ismini alıyor) keşfeden paleontolog, türün sırtında bulunan uzun yelkenimsi yapının vücut ısısını dengelemek için var olduğunu ve boyutunun da güçlü bir rüzgarın deviremeyeceği bir oranda olduğunu tahmin ediyor.
Probrachylophosaurus bergei Ördekgagalı dinozorların ilk temsilcilerinden olan Probrachylophosaurus bergei’nin (“kısa ibikli kertenkeleden önce” anlamına geliyor),bu türden sonra gelen türlerin kafalarında oluşan gösterişli ibiklere dair bir ipucu vermesi bekleniyor. Keşfedildikten sonra uzun yüzünden dolayı “Süper Ördek” adı verilmiş.
Çeviren : Tuğçe Yaşar