2017 Yılındaki Tek Süper Ay Bugün Görülecek; Peki Nasıl?

0

Yüzde 30’a kadar daha fazla Ay ışığı!

Bu Pazar, Ay ile yakınlaşma ve özel bir ilişki kurma şansınız var.

Yılın görülebilir olan tek Süper Ay’ı (eğer teknik terimi tercih ediyorsanız, buna yerberi karşı konumu deniyor) 3 Aralık’ta meydana geliyor. Yani Dünya etrafında elips şeklinde bir yörünge izleyen Ay, bize yaklaşabildiği kadar yaklaşacak.

Bu noktada, alışılmıştan biraz daha büyük ve daha parlak görünebilir.

NASA’ya göre Ay, bu yerberi konumunda olduğu zaman, yeröte konumuna göre yüzde 14’e kadar daha yakın olabiliyor. Yeröte, gezegenimizden en uzak olduğu nokta (mikro Ay olarak da biliniyor).

Ayrıca NASA’nın söylediğine göre, Dünya’ya yüzde 30’a kadar daha fazla ışık da saçabilir.

Süper Ay, aynı zamanda daha kuvvetli dalgalara yol açabiliyor ve Dünya’nın hava durumunu etkileyebiliyor.

2016 yılının Kasım ayındaki Süper Ay fotoğrafları, Pekin’den Kazakistan’ın Baykonur şehrine kadar bulutsuz gökyüzünde “vay be” tepkilerine sebep olmuştu.

Ancak bugünkü gösteri o kadar etkileyici olmayabilir.

Bundan önceki Süper Ay, 1948’den beri Dünya’ya en fazla yaklaşan Süper Ay’dı. Bunun gibisini 2034’e kadar göremeyeceğiz.

Amerika Doğal Tarih Müzesi’nde astrofizikçi olan Jackie Faherty, aslında pek çok kişinin bu haftasonu gerçekleşen Süper Ay’ı farketmeyeceğini tahmin ediyor.

“Acemi gözler, Ay’daki farkı görmeyecek. Tecrübeli gözler için bile sözünü etmeye değecek bir şey olmayacak” diyor Faherty.

Ancak ona bakmak ve birkaç fotoğraf çekmek isteyenler için bazı ipuçları paylaşıyor.

Ne zaman izlemeli

Tam Süper Ay, Pazar günü Türkiye saati ile 18:47’de görülebilir olacak. 24 saatten kısa bir süre sonra, Pazartesi günü (4 Aralık) Türkiye saati ile 11:45’de Dünya’dan 357.492 kilometre uzakta olup yerberiye ulaşacak.

Ay doğumu esnasında, “Ufka karşı bakıldığında Ay’ın daha büyük görünmesini sağlayan optik yanılsamayı göreceksiniz” diyor Faherty.

Ay’ın iyi bir fotoğrafını çekmek zor olabilir, ancak telefoto lens veya küçük bir teleskop adaptörü gibi araç gereçler bu konuda yardımcı olabilir, diyor Faherty.

Ayrıca eğer deniz veya göl gibi bir yerin yakınında olursanız, Ay ışığının yansıması daha çarpıcı bir manzara sunabilir.

 

 

 

 

Business Insider, Space.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz