2020 Yaz Gündönümü, Bu Gece Mevsimlerin Değişimini Müjdeliyor

0
Bir sanatçının Haziran gündönümü tasviri. ESO/Nico Bartmann/Vladimir Romanyuk/spaceengine.org

Kuzey Yarımküre’ye Pazar günü (21 Haziran) TSİ 00:43’de (21:43 GMT) yaz gelecek. Haziran gündönümü, Güney Yarımküre’de olanlar için de kışın başlangıcını simgeliyor.

Muhtemelen bu göksel olay, Nisan ayında gerçekleşen ve “süper Ay” şeklinde adlandırılan yılın en büyük dolunayı kadar ilgi çekmeyecek. Sonuçta Ay’ı görebiliyorsunuz; fakat gündömünü sadece bir hesaplamadan ibaret. Gün ışığı süresindeki değişimi göremeyeceksiniz bile ki; orta kuzey enlemlerde yaşayanlar için 20 Haziran’da önceki gün ile neredeyse aynı olacak ve 23 Temmuz itibariyle sadece yarım saat azalacak. Kısacası yaz, törenle gelmiyor. Üstelik bazı yerlerde yaz sıcağı, Mayıs’ın başından beri gayet güzel hissediliyor.

Gündönümü sırasında Güneş, Pasifik Okyanusu’nun merkezindeki Yengeç Dönencesi’nin (23.5 derece kuzey enlemi) tepesinde doğrudan parlıyor olacak. Bu nokta, Honolulu’nun 1.314 km doğu-kuzeydoğusunda yer alıyor. Güneş, yarın İstanbul’da saat 13:05’te yıl içindeki en yüksek konumuna ulaşacak ve dik bir açıyla gelecek. Güneş’in battığı en geç saat ise 27 Haziran’da görülecek. Yaz yeni başlıyor ve en sıcak günler bizi bekliyor.

Güneş’in yıl içinde gökyüzünde izlediği güzergâh. Tamas Ladanyi/astrophoto.hu/twanight.org

Eğer Dünya’nın ekvator düzlemi 23.5 derece eğik olmasaydı ve düz olsaydı, mevsimler olmazdı. Dünya’nın etrafında her gün 12 saat olurdu ve Güneş, gökyüzünde her gün aynı yerden geçerdi. Fakat Dünya’nın eksen eğikliği sebebiyle Güneş, gökyüzünde hafif şekilde farklı bir güzergâh izliyor ve gün ışığı süresi, her geçen gün hafifçe değişiyor.

Joe Rao/Space. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz